You are currently viewing Wieczorek Bułgarski // Sałatka szopska, Caca i Baklava
Wieczorek Bułgarski - Przepisy - Sałatka szopska, Caca i Baklava

Wieczorek Bułgarski // Sałatka szopska, Caca i Baklava

Pogoda za oknem szaleje. Czasem słońce czasem deszcz, albo jeszcze coś innego. Wolę pozostać w temacie wakacyjnym i przynajmniej pomarzyć o leżeniu na gorącej plaży. Aby trochę powspominać ostatni wypad, w tamtym tygodniu urządziłam mały wieczorek bułgarski. 🙂 Chodziło głównie o spotkanie ze znajomymi i oglądanie zdjęć z wakacji w słonecznej Bułgarii.

Na każdym spotkaniu oczywiście najważniejsze jest jedzenie. 😉 Jako, że wszystko kręciło się wokół wakacji postawiłam na tradycyjne bułgarskie potrawy. Wybrałam trzy proste dania, które każdy może zrobić u siebie w domu. 🙂

Wieczorek Bułgarski - Przepisy - Sałatka szopska, Caca i Baklava

Sałatka szopska

Jako pierwsza – sałatka szopska. Bardzo popularne w Bułgarii danie. Niestety w Polsce ciężko oddać jego smak, bo w skład sałatki wchodzi ser bułgarski, który trudno u nas dostać. Podmieniłam go więc na ser feta i… wszystkim smakowało. 😉

Składniki
  • 4 pomidory,
  • duży ogórek zielony,
  • cebula dymka,
  • duża papryka,
  • natka pietruszki,
  • 200 g sera feta,
  • oliwa z oliwek,
  • odrobina soli i pieprzu do smaku.
Sposób przygotowania
  1. Pomidory, ogórka i paprykę kroimy w kostkę. Cebulkę drobno kroimy oraz siekamy natkę pietruszki. Przekładamy wszystko do dużej miski, polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Na koniec posypujemy wszystko startą na tarce fetą. I gotowe!

Wieczorek Bułgarski - Przepisy - Sałatka szopska, Caca i Baklava
Sałatka szopska

Caca

Danie numer dwa, którego najbardziej się obawiałam, to Caca, czyli smażone szproty. Wiem, że niektórzy mają opory przed zjedzeniem małej rybki w całości, ale po przełamaniu strachu chyba wszystkim smakowało. Przynajmniej wszystko zniknęło z talerza. 😉

Składniki
  • 500 g szprotek (ewentualnie sardynek),
  • mąka,
  • cytryna,
  • sól,
  • olej do smażenia.
Sposób przygotowania
  1. Rybki myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i sokiem z cytryny. Następnie każdą szprotkę obtaczamy w mące i smażymy na głębokim oleju, aż do zarumienienia się panierki. I gotowe!

Wieczorek Bułgarski - Przepisy - Sałatka szopska, Caca i Baklava
Caca – smażone szproty

Baklava

Baklava to dość znane bałkańskie ciasto. Jest to bardzo słodki deser, ale dzięki temu nie można go zjeść za dużo. Piszę „dzięki temu”, bo ciasto ma chyba z milion kalorii! Ale było warto, mniam!

Składniki
  • ciasto filo (jedno opakowanie 300g),
  • 500 g orzechów włoskich,
  • 1 szklanka masła (najlepiej klarowanego),
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 0,5 szklanki miodu.
Sposób przygotowania
  1. Orzechy włoskie siekamy drobno i dodajemy do nich cynamon (możemy posiekać je za pomocą blendera). Formę do ciasta smarujemy roztopionym masłem. I teraz zaczynamy zabawę z układaniem warstw. 🙂 Na dnie kładziemy jeden arkusz ciasta filo i smarujemy go masłem, dodajemy kolejny i również smarujemy masłem. Na dnie powinno być 8 warstw. Całość ciasta filo, którego w danym momencie nie używamy, przykrywamy szmatką kuchenną, aby nam nie wyschło.
  2. Następnie układamy warstwę orzechów. Na orzechach zaś, kolejne dwie warstwy ciasta filo posmarowane masłem. Znów orzechy i kolejne dwie warstwy ciasta z masłem. Z tej ilości orzechów wyszły mi trzy takie warstwy. Na samej górze powinno być 6-8 warstw ciasta filo, każdy płat posmarowany masłem.
  3. Przed włożeniem ciasta do piekarnika, tniemy je dokładnie nożem, tworząc kawałki w kształcie małych rombów, trójkątów lub prostokątów. Bardzo ważne żeby pokroić ciasto przed pieczeniem, ponieważ później jest to na prawdę trudne.
  4. Wkładamy nasze ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, na około 45 min.
  5. Podczas gdy ciasto jest w piekarniku, zabieramy się za syrop. Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Gotujemy, aż do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy miód. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu około 20 minut.
  6. Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika polewamy je dokładnie syropem. Czekamy aż wystygnie i gotowe!
Wieczorek Bułgarski - Przepisy - Sałatka szopska, Caca i Baklava
Baklava

Aby dopełnić nasz wieczór bułgarskim klimatem, do każdego dania dodałam chorągiewkę w postaci bułgarskiej flagi z nazwą dania.

Wieczorek Bułgarski - Przepisy - Sałatka szopska, Caca i Baklava

Potem zostało już tylko ucztowanie i wspomnienia z wakacji. 🙂

Ten post ma 7 komentarzy

  1. Krolina

    Super to wygląda! 🙂
    A ciasto filo robiłaś sama czy kupowałaś gdzieś, jeśli kupowałaś to gdzie go można dostać?

    1. Edyta Subik

      Nie tylko wygląda, ale i smakuje! 😉
      Jeszcze nie podjęłam się wyzwania samodzielnego zrobienia ciasta filo. 🙂 Na szczęście coraz częściej pojawia się ono w marketach. Ja kupiłam w Tesco 🙂

      1. Karolina

        O super, dziękuję 🙂

        1. Karolina

          Jeszcze mam pytanie, ile kupiłaś paczek ciasta filo ?

          1. Karolina

            Aa ok 🙂 Bo ta liczba arkuszy w nim mnie zmyliła – bo tam pisze, że 7, a w przepisie jest nieco więcej 😛

          2. Edyta Subik

            Te arkusze są spore, na pewno cięłam je na pół jak nie na więcej części 🙂 Mam małą formę, 20×20 cm, ale tak jak mówiłam, ciasta mi trochę zostało, więc na większą też powinno starczyć 🙂

Dodaj komentarz