Sałatki są ogólnie bardzo proste do zrobienia. Ulubiona sałata plus pokrojone warzywa, dressing i gotowe. Dzisiaj trochę skomplikujemy ten proces, ale uwierzcie, że będzie warto! 🙂
Rzadko robię pieczywo od podstaw, bo niestety niezbyt mi wychodzi. Ale nie poddaję się i wciąż próbuję. Z grzankami z zieloną cebulką mi się udało, więc nie może to być zbyt trudne. 😉 Ciasta wyszło dość sporo, ale pochłonęliśmy wszystko w dwójkę, więc to kolejny znak że było naprawdę dobre.
W składzie sałatki znajduje się też bekon, który oczywiście można ominąć, aby wyszła nam sałatka wegetariańska. No ale który mięsożerca nie lubi bekonu? 😉
Sałatka z jarmużem i grzankami z zieloną cebulką
Składniki
(Dla dwóch osób)
Ciasto:
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 szklanki gorącej wody,
- 1/4 szklanki zimnej wody,
- 2 łyżki oleju,
- 1-2 zielone cebulki,
- płatki chilli,
- sól,
- pieprz.
Sałatka:
- jarmuż,
- 2 zielone cebulki,
- 2 rzodkiewki,
- 3 plastry bekonu (opcjonalnie do wariantu mięsnego ;)),
- 1 łyżka ziaren sezamu,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Zaczynamy od ciasta. W misce łączymy ze sobą 0,5 szklanki mąki, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy gorącą wodę i wszystko ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto, powoli dodając zimną wodę. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy szmatką i zostawiamy na 20 minut.
- Blat posypujemy mąką, przekładamy ciasto i wałkujemy je do grubości ok. 0,5 cm. Skraplamy je oliwą i posypujemy posiekaną zieloną cebulką, płatkami chilli, solą i pieprzem. Ciasto zwijamy w rulon, a następnie rulon zwijamy w spiralę, tak aby powstało koło.
- Rozwałkowujemy naszą spiralę i smażymy ciasto na patelni z odrobiną oleju. Zdejmujemy je kiedy delikatnie zarumieni się z obu stron, a następnie kroimy na prostokątne grzanki. Ciasto będzie się trochę rozwarstwiać, ale to nie szkodzi. 🙂 Grzanki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 15-20 minut.
- Po wyjęciu studzimy grzanki i przygotowujemy resztę sałatki. Bekon smażymy na patelni i kroimy na małe kawałki. Do miski wkładamy jarmuż i doprawiamy go solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Dodajemy posiekaną zieloną cebulkę, rzodkiewkę, bekon oraz ostudzone grzanki. Wszystko posypujemy sezamem i gotowe!
Jarmuż ostatnio przeżywa odrodzenie. I bardzo dobrze! Posiada on bowiem silne przeciwutleniacze i ma właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów, wapnia i żelaza. Zawiera sulforafan, związek mający właściwości przeciwnowotworowe. (Źródło wikipedia) Jak widać – samo zdrowie. 🙂
Jedzmy go więc jak najczęściej, bo oprócz właściwości zdrowotnych, jarmuż jest na prawdę dobry. 🙂
Smacznego!
Bardzo fajny przepis na chleb:). A jarmużu, to przyznam się, że nigdy nie jadłam. Jakoś mi się zawsze z kapustą kojarzy, chociaż nie próbowałam jaki ma smak.
Moim zdaniem smaku jarmużu nie można z niczym porównać. Jest bardzo specyficzny. 🙂 Dlatego musisz koniecznie spróbować aby go pokochać, albo znienawidzić 😉
Zachęciłaś mnie:)