Sznycel, albo po prostu schabowy, czyli ulubione męskie danie. 😉 Sznycel brzmi jednak bardziej „egzotycznie” niż taki domowy schaboszczak, a ten w dodatku obtoczony jest w płatkach owsianych, co jest zdecydowanie na plus. Do tego zamiast zwykłych ziemniaków – sałatka. Taki niedzielny obiad, ale w dużo ciekawszym wydaniu. 🙂
Sznycel w płatkach owsianych
Składniki
(dla 4 osób):
- 4 plastry schabu,
- 2 jaja,
- 40 g mąki pszennej,
- 100 g płatków owsianych,
- 100 g bułki tartej,
- 50 g masła,
- 600 g ziemniaków,
- 100 g ogórków kiszonych,
- cebula,
- 60 g kaparów,
- 30 g musztardy Dijon,
- cytryna,
- 2 łyżeczki miodu,
- ostra papryka,
- olej rzepakowy,
- pęczek pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Na początek sałatka. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy je na parze około 15-20 minut. Przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w pióra i dodajemy do ziemniaków. Ogórki kroimy w cienkie paseczki, kapary kroimy na pół i dodajemy wszystko do naszej sałatki.
- W małej miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą musztardę Dijon, miód i sok z połówki cytryny. Dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i wszystko razem mieszamy. Sałatkę polewamy sosem, przyprawiamy ostrą papryką i dokładnie mieszamy, tak aby sos pokrył wszystkie składniki. Siekamy pół pęczka natki pietruszki i dodajemy do sałatki. Odstawiamy do przegryzienia.
- Umyte i osuszone kawałki schabu delikatnie rozklepujemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy panierkę z pokruszonych dłońmi płatków owsianych i bułki tartej. Do panierki dodajemy również pół pęczka posiekanej natki pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. Do miski wbijamy 2 jaja, które roztrzepujemy. Mąkę przesypujemy na talerz. Każdy kawałek schabu obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na koniec w panierce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotlety z każdej strony, aż do zarumienienia.
- Usmażone kotlety przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy sznycel nakładamy odrobinę masła. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 3-4 minuty. Wszystko przekładamy na talerze i gotowe!
Jeśli macie dość zwykłych domowych obiadów pod tytułem schabowy z ziemniakami, pamiętajcie, że zawsze możecie trochę urozmaicić przepis i zrobić na przykład sznycle w płatkach owsianych z pyszną sałatką ziemniaczaną. 😉
Smacznego!