Czas na nowy, pyszyny przepis. 🙂 Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić sałakę ziemniaczaną ze szpinakiem i łososiem. Brzmi zachęcająco? Mam nadzieję, bo warto ją spróbować. 😉 Sałatki zwykle są proste i szybkie do zrobienia i tak jest również w tym wypadku. Zapraszam po dokładny przepis. 🙂
Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem
Składniki
Dla dwóch osób
- 4 ziemniaki,
- 150 g filetu z łososia,
- 200 g świeżego szpinaku,
- 2 łyżki oliwy,
- sok z połówki cytryny,
- łyżeczka sezamu,
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka octu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól,
- pieprz,
- cukier.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimi w kostkę. Smażymy je na łyżce oliwy, minumum 15 minut, aż do zarumienienia. Ziemniaki solimy po usmażeniu.
- Łososia skrapiamy sokiem z cytryny i grillujemy lub smażymy na patelni. Możemy smażyć go od strony skóry lub, jeśli mamy filet bez skóry, na papierze do pieczenia. Wybierzcie metodę, która najbardziej Wam odpowiada i usmażcie łososia tak, aby był soczysty i lekko różowy w środku. 🙂
- Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy ze sobą jogurt, ocet, musztardę, łyżkę oliwy, sól, pieprz i odrobinę cukru (aby złagodzić kwaśny smak).
- W głębokim talerzu układamy szpinak, usmażone ziemniaki, łososia pociętego w kostkę (najłatwiej zrobić to rękami), a całość polewamy sosem i posypujemy sezamem. Dekorujemy cytryną i gotowe. 🙂
Szpinak plus łosoś to zawsze idealne połączenie. W tym wydaniu, jako sałatka ziemniaczana, również nie zawodzi. Polecam każdemu kto lubi takie połączenie i nie tylko. 😉
Trafiłam do Ciebie przypadkiem, właśnie przez ten przepis. Uwielbiam łososia, uwielbiam ziemniaki, szpinak też jest okej. Przepis totalnie do wypróbowania! 🙂
Witam w moich skromnych progach 🙂
Jak najbardziej do wypróbowania! Daj znać jak smakowało 🙂
Dorwę tylko jakiś dobry rybny w okolicy i na pewno dam znać! :))