Tej jesieni zaszalałam z dynią. Zaczynają oczywiście od ulubionej zupy dyniowej, poprzez różne dyniowe eksperymenty i kończąc (narazie 😉 ) na dyniowych babeczkach. Po prostu nie mogę jej się oprzeć. 😉
Jak zrobić puree z dyni
Do babeczek będzie nam potrzebne puree z dyni. Ja zrobiłam je z jednej dużej dyni i wyszły mi z niej 3 duże słoiki puree. Część wykorzystałam od razu, a resztę zamroziłam w słoikach. Pamiętajcie tylko, by nie napełniać ich po brzegi. 😉
Puree możemy wykorzystać do przeróżnych dań, także na pewno się nie zmarnuje. 🙂 Ja właśnie z nim eksperymentuje, więc na pewno pojawi się jakiś kolejny przepis z jego wykorzystaniem.
Instrukcja
Środek dyni wydrążamy z nasion, kroimy ją na kawałki i obieramy. Wkładamy pokrojoną dynię do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli mamy mniejsze dynie (np. Hokkaido) sprawdzamy już po około 30 minutach czy są miękkie.
Upieczoną, miękką dynie studzimy i miksujemy blenderem na puree.
Babeczki dyniowe
Składniki
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 szklanka puree z dyni,
- 0,5 szklanki oleju,
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania
- W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie mokre składniki: jajka, puree z dyni, olej oraz aromat waniliowy.
- W drugiej misce mieszamy ze sobą wszystkie sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, cynamon i szczyptę soli.
- Sypkie składniki dodajemy do miski z mokrymi i delikatnie mieszamy. Przekładamy masę do foremek na babeczki do około 3/4 wysokości.
- Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni, aż do momentu w którym wetknięty w babeczkę patyczek będzie suchy. I gotowe!
Babeczki czy muffiny to na prawdę dobry sposób na szybki deser czy przekąskę na przyjęcia.
Dyniowe babeczki idealnie nadadzą się jako dodatek do ciepłej herbatki w długie jesienne wieczory czy na przykład na imprezę Halloweenową.
Na tą drugą okazję ostatnio wykonałam dla Was specjalne papilotki i ozdoby do babeczek. Wystarczy je wydrukować, skleić i włożyć w nie babeczki. Szybka, prosta i pyszna dekoracja na Halloween. 🙂
Świetny przepis, babeczki pyszne ❤️
Bardzo się cieszę, że smakowały! 🙂
Super babeczki 😃
💚
Czy możemy dodać rozmrożone puree? Jeśli tak, czy trzeba je podgotować czy takie od razu po rozmrożeniu?
Jak najbardziej, ja też mrożę puree z dyni i potem je dodaję 🙂 Musi być tylko rozmrożone w całości, nie trzeba podgrzewać 🙂
Czy mozna zamiast oleju dać oliwę z oliwek lub maslo?
Myślę, że każdy tłuszcz się sprawdzi 🙂 Nie wiem tylko czy przy rozpuszczonym maśle nie trzeba go będzie dać trochę mniej – w internecie powinny być do tego przeliczniki 🙂