Dawno nie było na blogu deseru, a w takie szaro ponure dni warto sobie trochę osłodzić życie. 😉 Dzisiaj będzie więc przepis na mini cytrynowe serniczki, idealne na imprezę czy na wieczór z książką i gorącym kakao. 🙂
Cytrynowe mini serniki
Składniki
- 1/4 szklanki śmietanki 36%,
- 350g serka twarogowego na sernik,
- 1/2 szklanki curku,
- 2 jajka,
- skórka z cytryny,
- sok z jednej cytryny,
- 1 łyżeczka cukru brązowego,
- 3/4 szklanki pokruszonych herbatników,
- 3 łyżki miękkiego masła.
Sposób przygotowania
- Pokruszone herbatniki wraz z brązowym cukrem i masłem dokładnie mieszamy, aby powstała nam masa na spody serniczków. Najłatwiej zrobić to w blenderze.
- Do dużej miski (lub miski miksera) dodajemy serek twarogowy i mieszamy aż będzie gładki. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jajka, odrobinę skórki z cytryny oraz sok z cytryny i mieszamy na gładką masę.
- Na spód foremek do babeczek układamy spód z pokruszonych herbatników, a na niego wykładamy masę serową. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim serniczki jeszcze przez 10 minut.
- Po ostygnięciu wkładamy serniczki do lodówki na około 2 godziny. Dekorujemy na przykład za pomocą bitej śmietany i gotowe. 🙂
Serniczki zniknęły w oka mgnieniu, bo jak tu się oprzeć takiemu słodkiemu mini deserowi. 🙂
Ależ one śliczne! I kuszą niesamowicie 🙂
Oj kuszą, a ja się im nie opieram 😉