Jesień już puka do okien, a wraz z nią sezon na dynię! A jak dynia to oczywiście musi być zupa. 🙂 Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym i prostym przepisem na krem z dyni.

Imbirowa zupa krem z dyni
Składniki
- Dynia – około 0,5 kg,
- 3 ziemniaki,
- 1 l bulionu,
- imbir,
- chili,
- curry,
- śmietana 18%,
- sól,
- pieprz.

Sposób przygotowania
- Z dyni wydrążamy miąższ. Pestki możemy np. wysuszyć w piekarniku. Wydrążoną dynię kroimy na kawałki, odcinamy skórę i kroimy w kostkę. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
- W dużym garnku rozpuszczamy trochę masła. Wrzucamy pokroje ziemniaki oraz dynię. Przyprawiamy imbirem, curry, solą, pieprzem i chili. Nie przesadzajcie jednak z ostrością, mi na przykład ostatnim razem wyszła piekielna zupa – w sam raz na Halloween. 😀
- Smażymy wszystko około 5 minut. Następnie zalewamy warzywa bulionem. Gotujemy około 30 minut. Po tym czasie zupę blendujemy, aby powstał nam gładki krem. Dodajemy 2 łyżki śmietany i dokładnie mieszamy. Przekładamy zupę na talerze i dekorujmy łyżeczką śmietany i płatkami migdałowymi. I gotowe! 🙂


Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo, ja zawsze używam tego i krem zawsze wychodzi pyszny. 🙂
Smacznego!
Uwielbiam jesień właśnie za to, że rozpoczyna się sezon na dynię i można szaleć do woli:). W ten weekend mam właśnie w planie upichcić zupę krem z dyni.
Dynia to zdecydowanie jeden z największych plusów jesieni. 🙂 Smacznego życzę! 🙂