Sałatka to idealne danie na lato. Lekka, zdrowa, prosta, a przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu w kuchni. Dzisiaj przedstawiam Wam pyszne połączenie awokado, mozzarelli i suszonych pomidorów. A do tego grzanki z pieczywa czosnkowego. Mniam!
Sałatka z awokado, mozzarellą i suszonymi pomidorami
Składniki
(Dla dwóch osób)
- opakowanie mixu sałat,
- 100 g mozzarelli,
- 2 awokado,
- 150 g suszonych pomidorów,
- 50 g ziaren słonecznika,
- pieczywo na grzanki,
- 2 ząbki czosnku,
- świeża bazylia,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
- Pieczywo kroimy na małe kromki i nacieramy czosnkiem. Smarujemy z dwóch stron oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 4-5 minut.
- Przygotowanie sosu: sok z cytryny mieszamy ze szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i z oliwą z oliwek.
- Do miski wsypujemy mieszankę sałat. Dodajemy wydrążone z awokado kulki. Jeśli macie do tego specjalne narzędzie to sałatka będzie wyglądała jeszcze ładniej. 🙂 Ja posłużyłam się zwykłą łyżeczką. Dalej dodajemy rozdrobnioną mozzarellę, suszone pomidory pokrojone w paseczki oraz posiekaną bazylię.
Polewamy sałatkę przygotowanym sosem, przyprawiamy solą i pieprzem. - Wszystkie składniki delikatnie ze sobą mieszamy. Na koniec posypujemy sałatkę ziarnami słonecznika i gotowe! Nasze danie podajemy z czosnkowymi grzankami.
Sałatki świetnie sprawdzają się również na imprezach. Sałatka z awokado jest łatwa do przygotowania i na pewno zasmakuje wszystkim. 🙂