Bez mąki. Te dwa słowa potrafią przekonać każdego do skuszenia się chociaż na kawałek. Jest to zdecydowanie atut tego ciasta. Ale oprócz tego jest na prawdę pyszne! 🙂
Ciasto ryżowe bez mąki
Składniki
- 150 g ryżu,
- 700 ml mleka,
- 100 g cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 200 g orzechów,
- 3 jaja,
- skórka z cytryny,
- skórka z pomarańczy,
Do dekoracji
- 200 g śmietanki 30%,
- świeże owoce.
Sposób przygotowania
- W garnku zagotowujemy mleko. Cytrynę i pomarańczę myjemy, sparzamy wrzątkiem i ścieramy z nich skórki. Dodajemy je do mleka, a po zagotowaniu dodajemy ryż. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż ryż całkowicie się rozklei. Musimy uważać żeby nam się nie przypalił. Odstawiamy ryż na bok do wystygnięcia.
- Orzechy (ja wybrałam włoskie, możecie wziąć jakie lubicie, lub pomieszać różne rodzaje) wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Orzechy studzimy i siekamy. Ja użyłam do tego blendera. Nie siekałam orzechów na drobny mak, dlatego moje ciasto miało bardziej ziarnistą konsystencję.
- Do ostudzonego ryżu dodajemy cukier, cukier wanilinowy, 3 żółtka i posiekane orzechy. Wszystko delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i również dodajemy do ryżu. Delikatnie łączymy składniki.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.
- Oczywiście ciasto zawsze warto udekorować, aby cieszyło też oczy. 🙂 Ubijamy więc śmietankę i za pomocą rękawa cukierniczego robimy wzory. Dodajemy trochę świeżych owoców i gotowe! 🙂
Moje ciasto służyło jako tort, dlatego taka wesoła dekoracja. 🙂 Wszystkim smakowało, mimo że było to coś całkiem innego niż tradycyjny tort. A fakt że nie miało w sobie mąki zdecydowanie podniosło jego atrakcyjność. 😉
Szczerze mówiąc, nawet bym nie pomyślała, że można mąkę zastąpić ryżem… co innego zrobić mąkę ryżową, ale ryżem?!
Spróbuję! 🙂
Wydaje mi się, że rolę mąki odgrywają tutaj zmielone orzechy, widziałam już kilka przepisów na ciasta właśnie z proszkiem z orzechów zamiast mąki 🙂 Ale i tak tutaj ryż odgrywa najważniejszą rolę 🙂 Daj znać jak Ci wyszło! 🙂