Lubicie eksperymentować w kuchni? Czy raczej macie swoje ulubione przepisy i trzymacie się sprawdzonych rzeczy? Ja mam całkiem spory zbiór przeróżnych przepisów, ale zawsze mi mało. 😉 Uwielbiam poznawać nowe smaki i połączenia produktów. Nie zawsze wychodzi mi to dobrze, ale tym razem był to strzał w dziesiątkę. 🙂 Chcecie zobaczyć co fajnego dzisiaj dla Was mam? Zapraszam na przepis na paczuszki z ciasta filo z gruszką, serem pleśniowym i orzechami. 🙂


Paczuszki z ciasta filo z gruszką, serem pleśniowym i orzechami
Składniki
- ciasto filo,
- 4 gruszki,
- 200 g sera Camembert,
- garść orzechów włoskich,
- rukola,
- granat,
- masło,
- oliwa z oliwek,
- ocet balsamiczny,
- opcjonalnie świeży tymianek.

Sposób przygotowania
- Gruszki obieramy i kroimy w kostkę razem z serem pleśniowym. Orzechy włoskie siekamy na drobniejsze kawałki. Mieszamy składniki farszu w misce.
- Masło rozpuszczamy w rondelku. Płat ciasta filo smarujemy masłem, przykrywamy go kolejnym płatem, który też smarujemy masłem i przykrywamy go trzecim płatem. Ciasto filo bardzo szybko wysycha, więc nieużywane płaty trzymajcie pod ścierką kuchenną. Ciasto kroimy w kwadraty. Na środku każdego z nich kładziemy farsz z gruszki, sera i orzechów. Brzegi smarujemy masłem i sklejamy je ze sobą tworząc paczuszki. Możemy zawiązać je świeżą gałązką tymianku lub zabezpieczyć wykałaczką. Z tej ilości składników wyszło mi 8 paczuszek.
- Zawinięte ciasto z farszem układamy na blasze i pieczemy około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż boki ciasta się zarumienią.
- Przygotowujemy sałatkę z rukoli, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Wszystko wykładamy na talerz i posypujemy ziarnkami granatu. I gotowe!




Czasem przydaje się mała odmiana w kuchni, bo mimo, że mam tyle przepisów w przepiśniku, to jednak wydaje mi się, że ciągle jem to samo. Na co dzień raczej nie zajadam się gruszką w połączeniu z serem pleśniowym zawiniętym w ciasto filo. 🙂 A połączenie to jest na prawdę pyszne, a samo danie nie wymaga zbyt wiele pracy. 🙂 Smacznego!