Jeśli lubicie szybkie przepisy, z produktów, które macie zawsze pod ręką – to mam dzisiaj coś specjalnie dla Was. Makaron czosnkowo-sezamowy możecie przygotować dosłownie w 15 minut, a do jego przygotowania wystarcza kilka składników. Jest to moje danie ratunkowe – gdy w kuchni już wszystko się skończy i nie mam pomysłu na obiad, na stole ląduje właśnie to danie. 🙂 Jest pożywne, pyszne i bardzo czosnkowe, czyli zdrowe! 😉


Makaron czosnkowo-sezamowy
Składniki
- 300 g makaronu spaghetti,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki sezamu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- szczypta chili,
- kawałek świeżego imbiru lub szczypta imbiru w proszku,
- 2 zielone cebulki.

Sposób przygotowania
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Czosnek miażdżymy i siekamy. Zieloną cebulkę siekamy. Mieszamy ze sobą posiekany czosnek, połowę posiekanej cebulki, 2 łyżki sezamu, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu jabłkowego, szczyptę chili oraz imbir.
- Ugotowany makaron dodajemy do naszego sosu i całość dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do miseczki i posypujemy resztą sezamu oraz zielonej cebulki. I gotowe!




Prawda że proste? 🙂 Uwielbiam to danie za jego wyrazisty smak i oczywiście za szybkość przygotowania. Do tego można je jeść na ciepło jak i na zimno, np. jako lunch do pracy. Pychota! 🙂
Dodam sobie ten przepis do zakładek! Mojej drugiej połówce zmienił się ostatnio tryb pracy i coraz częściej jest tak, że to ja muszę gotować. Ten przepis przyda mi się idealnie na dzień, w którym nie będzie mi się chciało spędzać zbyt wiele czasu w kuchni ( czyt. pewnie za chwilę 😉 ) Dzięki !
To jest właśnie idealny przepis na taką sytuację 😀 Mam nadzieję, że się sprawdzi 😉 Smacznego!
Bardzo lubię spaghetti aglio, olio e peperoncino, więc chętnie wypróbuję ten z czosnkiem i sezamem. Wygląda zachęcająco 🙂
Też bardzo lubię takie proste przepisy na makarony z oliwą i czosnkiem 🙂 Ten jest trochę podrasowany i mam nadzieję, że też Ci zasmakuje 🙂 Smacznego!