Jeśli lubicie szybkie przepisy, z produktów, które macie zawsze pod ręką – to mam dzisiaj coś specjalnie dla Was. Makaron czosnkowo-sezamowy możecie przygotować dosłownie w 15 minut, a do jego przygotowania wystarcza kilka składników. Jest to moje danie ratunkowe – gdy w kuchni już wszystko się skończy i nie mam pomysłu na obiad, na stole ląduje właśnie to danie. 🙂 Jest pożywne, pyszne i bardzo czosnkowe, czyli zdrowe! 😉


Makaron czosnkowo-sezamowy
Składniki
- 300 g makaronu spaghetti,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki sezamu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- szczypta chili,
- kawałek świeżego imbiru lub szczypta imbiru w proszku,
- 2 zielone cebulki.

Sposób przygotowania
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Czosnek miażdżymy i siekamy. Zieloną cebulkę siekamy. Mieszamy ze sobą posiekany czosnek, połowę posiekanej cebulki, 2 łyżki sezamu, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu jabłkowego, szczyptę chili oraz imbir.
- Ugotowany makaron dodajemy do naszego sosu i całość dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do miseczki i posypujemy resztą sezamu oraz zielonej cebulki. I gotowe!




Prawda że proste? 🙂 Uwielbiam to danie za jego wyrazisty smak i oczywiście za szybkość przygotowania. Do tego można je jeść na ciepło jak i na zimno, np. jako lunch do pracy. Pychota! 🙂
Komentarze