Dania jednogarnkowe to świetna sprawa. Całą potrawę robimy w jednym garnku, co oznacza że robi się ją szybko, łatwo i bez sterty brudnych naczyń. 😉 Uwielbiam takie rozwiązania.
Oczywiście to, że danie przygotowuje się szybko wcale nie oznacza, że nie jest ono smacznie. 😉 Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny, kremowy makaron z kurczakiem i warzywami.
Jednogarnkowy, kremowy makaron z kurczakiem
Składniki
- pierś z kurczaka,
- 1 brokuł,
- 1 duża marchewka,
- makaron wstążki,
- pół cebuli,
- ząbek czosnku,
- 1,5 szklanki bulionu,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 szklanka startego sera Cheddar,
- 3 łyżki mąki,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Marchewkę kroimy w pół-plasterki, a z brokuła wycinamy różyczki. Dodajemy do garnka. Smażymy około 5 minut. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, przyprawionego solą i pieprzem. Smażymy aż do momentu, w którym kurczak nie jest już różowy.
- Zalewamy wszystko mlekiem i bulionem oraz dodajemy mąkę. Dodajemy makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki powinny być przykryte płynem.
- Gotujemy całość pod przykryciem, na małym ogniu, około 20-25 minut. Mieszamy co kilka minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 5 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i dodajemy starty ser. Dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerze i gotowe! 🙂
Tak jak obiecałam, całe danie zmieściło się w jednym garnku. 😉 Jak Wam się podoba takie gotowanie? Zdecydowanie jest to dobry sposób na szybki i dobry obiad.
To nie jest do końca jednogarnkowy obiad. Makaronu jakoś trzeba ugotować 😉
Ależ jest, bo makaron wrzucamy do tego samego garnka! 🙂 W punkcie drugim przepisu jest moment, w którym zalewamy warzywa i kurczaka mlekiem i bulionem i dodajemy suchy makaron 🙂 Po ok. 25 minutach mamy wszystko razem gotowe w jednym garnku 🙂
Czy zamiast seru chedarr moze byc parmezan?
Myślę że jak najbardziej tak 🙂
Czy taki makaron nadaje się do zjedzenia na drugi dzień czy raczej od razu po przygotowaniu? Zastanawiam się czy nadaje się do lunchboxa do pracy 🙂
Myślę, że jak najbardziej nadaje się na drugi dzień 🙂 Pewnie będzie trochę inaczej smakować, ale warto spróbować 🙂 Jak sos będzie za gęsty to wystarczy dodać trochę wody i podgrzać 🙂