Pałki z kurczaka po prowansalsku

Zakochałam się w tym daniu od pierwszego spróbowania i od tamtej pory jest to jedno z najczęściej powtarzających się dań w mojej kuchni. 😉
Tym bardziej, że jest to często dla mnie danie ratunkowe, czyli idealne na dzień w którym skończył się plan obiadów, a jeszcze nie zaplanowałam i nie zrobiłam zakupów na następny tydzień. Większość z jego składników mam zawsze w domu. Wystarczy dokupić pałki z kurczaka, choć i te często mam po prostu zamrożone na czarną godzinę. 😉
A jakby tego było mało można to danie nazwać „jednopatelniowym”, bo można je przygotować w tym jednym naczyniu. Same plusy. 😉

Przepis na pałki z kurczaka po prowansalsku
Przepis na pałki z kurczaka po prowansalsku

Pałki z kurczaka po prowansalsku

Składniki

(na 2 osoby)

  • 5-6 podudzi z kurczaka,
  • pomidory w puszce,
  • 3 ziemniaki,
  • 200 g fasolki szparagowej (ja przeważnie używam mrożonej),
  • 500 ml bulionu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół dużej cebuli,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła prowansalskie,
  • sól,
  • pieprz.
Przepis na pałki z kurczaka po prowansalsku

Sposób przygotowania

  1. W rondlu lub dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podudzia z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy z każdej strony, aż się przyrumienią. W międzyczasie kroimy połówkę cebuli oraz siekamy czosnek i dodajemy do kurczaka.
  2. Po przypieczeniu pałek, na patelnię dodajemy pomidory z puszki oraz zalewamy wszystko bulionem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz świeżą fasolkę szparagową (jeśli używamy mrożonej, dodajemy ją 10 minut przed końcem gotowania). Całość dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 30 minut. I gotowe! 🙂
Przepis na pałki z kurczaka po prowansalsku
Przepis na pałki z kurczaka po prowansalsku

Wyszły aż dwa kroki i to na jednej patelni, tak jak zapowiadałam. 😉
Smacznego! 🙂

– Edyta
(Visited 1 199 times, 1 visits today)
Następny post Poprzedni post

Komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ
ZOBACZ RÓWNIEŻ