Podobno przez żołądek do serca, a że Walentynki już tuż tuż, to mam dzisiaj dla Was przepis na bardzo efektowny deser. Róże z jabłek, bo o nich mowa, to na prawdę prosta do wykonania przekąska. I do tego zdrowa. 🙂 A jej wygląd na pewno wywoła efekt „wow”. 😉
Róże z jabłek
Składniki
- 2 jabłka,
- ciasto francuskie,
- cynamon,
- cukier puder.
Sposób przygotowania
- Jabłka kroimy w ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w cienkie plasterki.
W garnku zagotowujemy wodę z 2 łyżkami cukru. Wrzucamy plasterki jabłek do wrzątku i gotujemy 2 minuty. - Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości około 2,5-3 cm. Paski rozwałkowujemy, aby były cieńsze i dłuższe. Jabłka odcedzamy i układamy na paskach ciasta. Całość posypujemy cynamonem i zwijamy w rulon.
Jabłkowe różyczki wkładamy do foremek na muffinki.
Z dwóch jabłek wyszło mi 7 różyczek. - Tak przygotowane róże wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Po wyjęciu deseru posypujemy go cukrem pudrem i podajemy na gorąco. I gotowe. 🙂
Czyż nie prezentują się pięknie? Idealnie sprawdzą się na romantyczny wieczór czy nawet na większą imprezę. Jabłkowe róże na pewno na każdym zrobią wrażenie. 😉
Cudne, tylko mnie zabrakłoby cierpliwości 🙂
Ja też nie mam raczej cierpliwości, a to mi dość sprawnie poszło 😉 Myślę, że warto spróbować 🙂
O jej, jakie cudowne wyszły Ci te róże! Myślę, że to deser w sam raz na Walentynki:).
Dziękuję 🙂 Też tak myślę, druga połówka na pewno będzie zachwycona 😉
Pięknie wyglądają 🙂
Dzięki 🙂