Pierwszy blogowy wpis w tym roku będzie pyszny. 😉 Podrzucam Wam przepis na krewetkowe kulki (bo klopsy czy pulpety z krewetek brzmią mi jakoś dziwnie 😀 ) z prostą sałatką z pomarańczy. Jest egzotycznie i oczywiście smacznie. Danie idealnie sprawdzi się na obiad, ale również jako przystawka czy danie na imprezę. Fani krewetek chodźcie po przepis! 🙂
Krewetkowe kulki z egzotyczną sałatką z pomarańczy
Składniki
- 250 g krewetek,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 cebule dymki,
- 3 łyżeczki sosu sojowego,
- sok z cytryny,
- 3 łyżki mąki,
- bułka tarta,
- 1 jajko (białko),
- olej,
- 1 duża lub 2 małe pomarańcze,
- kawałek świeżego imbiru,
- cukier brązowy,
- świeża kolendra (opcjonalnie).
Jeśli chodzi o imbir, to nie kupuję za każdym razem całego korzenia – nie używam go aż tak często. 🙂 Jakiś czas temu pokroiłam świeży korzeń na kawałki i zamroziłam je. Teraz gdy potrzebuję małego kawałka do potrawy, po prostu wyciągam go kilka minut wcześniej z zamrażalki. 😉
Sposób przygotowania
- Krewetki opłukujemy, oczyszczamy i osuszamy. Czosnek i cebulę dymkę drobno siekamy wraz z krewetkami. Całość doprawiamy 2 łyżeczkami sosu sojowego, odrobiną soku z cytryny i szczyptą cukru. Dodajemy mąkę i białko jaja i dokładnie wszystko mieszamy.
- Z powstałej masy formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na gorącym oleju przez około 5 minut, tak aby pulpet był z każdej strony przyrumieniony. Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe krewetkowe kulki nabijamy na wykałaczki.
- Czas na sałatkę. Pomarańczę obieramy i filetujemy. Kroimy w drobną kostkę. Imbir i świeżą kolendrę siekamy i mieszamy z kawałkami pomarańczy. Doprawiamy sosem sojowym i szczyptą brązowego cukru. I gotowe! 🙂
Jak Wam się podoba takie przedstawienie krewetek na talerzu? 🙂
Wygląda pysznie 🙂
I jest pyszne 😉 Polecam 🙂