Czas na nowy przepis! Dzisiaj będzie szybko, prosto i oczywiście pysznie. 😉 Zrobimy tartę z łososiem, ale aby ułatwić sobie sprawę użyjemy gotowego ciasta francuskiego. Chodźcie po przepis. 🙂
Szybka tarta z łososiem
Składniki
- ciasto francuskie,
- 5 jaj,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 2 pomidory,
- 150 g łososia,
- szczypiorek,
- 125 g mozzarelli,
- świeża bazylia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Do miski wbijamy jajka. dodajemy śmietankę i przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
- Do okrągłej formy do tarty wkładamy delikatnie rozwałkowane ciasto francuskie. Nakłuwamy je widelcem.
- Na cieście układamy plastry łososia, rozdrobnioną mozzarellę oraz obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem oraz listkami świeżej bazylii. Całość zalewamy masą jajeczną. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Gotową tartę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Wszyscy wielbiciele łososia na pewno skuszą się na to danie. Tym bardziej, że jest ono tak proste i szybkie w wykonaniu. 😉 Smacznego!
Patrzę, czytam i myślę sobie, że zdecydowanie za rzadko wykorzystuję moją blaszkę do tarty 🙂
Czas to zmienić 😉