Uwielbiam łososia pod każdą postacią. Smażony, grillowany, wędzony, czy surowy. I nie potrzebuję do niego nic. Łosoś jest sam w sobie tak dobry, że mogę go jeść samego na okrągło. No ale czasem przydałoby się jakieś dopełnienie dania. 🙂 Dlatego dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję: łosoś z makaronem penne i cukinią.
Penne z łososiem i cukinią
Składniki:
(Dla czterech osób.)
- 250 g fileta z łososia,
- 2 małe cukinie,
- 500 g makarony penne,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 0,5 pęczka zielonej pietruszki,
- 0,5 pęczka bazylii.
Sposób przygotowania
- Filet z łososia nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Rozgrzewany masło na patelni i smażymy rybę aż stanie się różowa. Odstawiamy na bok.
- Makaron penne gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cukinie myjemy, kroimy na półplasterki i smażymy na oliwie około 3 minuty. Dodajemy śmietankę razem z posiekaną pietruszką i dusimy wszystko aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Łososia rozdrabniamy delikatnie widelcem. Dodajemy rybę i makaron do sosu na patelni, delikatnie wszystko mieszając.
- Przekładamy na talerze i posypujemy bazylią. I gotowe!
Jest jeszcze jedna rzecz, którą uwielbiam w łososiu – bardzo łatwo się go przygotowuje. To danie to na prawdę szybki i pyszny sposób na obiad. 🙂