Bardzo lubię próbować przeróżne orientalne dania. Makaron po chińsku, na który przepis zaraz Wam podam, jest prosty do zrobienia i nie wymaga żadnych dziwnych składników. Mimo to smakuje całkiem inaczej niż zwykłe makaronowe dania, które jadam. Na prawdę warto spróbować. 🙂
Smażony makaron po chińsku z jajkiem
Składniki
- makaron spaghetti,
- pierś z kurczaka,
- cebula dymka,
- marchewka,
- papryka czerwona,
- kawałek korzenia imbiru,
- ząbek czosnku,
- pół papryczki chilli,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 2 jajka,
- sezam,
- 3-4 goździki,
- cynamon,
- kmin rzymski,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę. W moździerzu mieszamy ze sobą goździki, pół łyżeczki cynamonu, szczyptę kminu rzymskiego, posiekaną papryczkę chili i pieprz. Gotową mieszanką przypraw doprawiamy kurczaka. Smażymy go na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, posiekany imbir, sok z cytryny i pół łyżki sosu sojowego. Po usmażeniu odstawiamy kurczaka na bok.
- Marchewkę oraz paprykę kroimy w słupki, a cebulkę dymkę w pióra i smażymy na patelni przez kilka minut. Zdejmujemy z patelni.
- Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i doprawiamy go resztą sosu sojowego. Wbijamy jajka i cały czas mieszając smażymy aż jajka całkowicie się zetną. Pod koniec dodajemy resztę składników do makaronu (warzywa i kurczaka).
- Wykładamy danie na talerz i posypujemy obficie sezamem i dekorujemy posiekaną zieloną cebulką i gotowe!
Uwielbiam takie kolorowe dania o wyrazistym smaku. 🙂
Smacznego!
Bardzo apetyczne! Spróbowałabym z jakimś azjatyckim makaronem 🙂
Z azjatyckim makaronem to już w ogóle będzie wypas 🙂