You are currently viewing Smażony makaron po chińsku z jajkiem
Smażony makaron po chińsku z jajkiem

Smażony makaron po chińsku z jajkiem

Bardzo lubię próbować przeróżne orientalne dania. Makaron po chińsku, na który przepis zaraz Wam podam, jest prosty do zrobienia i nie wymaga żadnych dziwnych składników. Mimo to smakuje całkiem inaczej niż zwykłe makaronowe dania, które jadam. Na prawdę warto spróbować. 🙂

Smażony makaron po chińsku z jajkiem
Smażony makaron po chińsku z jajkiem

Smażony makaron po chińsku z jajkiem

Składniki
  • makaron spaghetti,
  • pierś z kurczaka,
  • cebula dymka,
  • marchewka,
  • papryka czerwona,
  • kawałek korzenia imbiru,
  • ząbek czosnku,
  • pół papryczki chilli,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 jajka,
  • sezam,
  • 3-4 goździki,
  • cynamon,
  • kmin rzymski,
  • pieprz.
Smażony makaron po chińsku z jajkiem
Sposób przygotowania
  1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę. W moździerzu mieszamy ze sobą goździki, pół łyżeczki cynamonu, szczyptę kminu rzymskiego, posiekaną papryczkę chili i pieprz. Gotową mieszanką przypraw doprawiamy kurczaka. Smażymy go na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, posiekany imbir, sok z cytryny i pół łyżki sosu sojowego. Po usmażeniu odstawiamy kurczaka na bok.
  2. Marchewkę oraz paprykę kroimy w słupki, a cebulkę dymkę w pióra i smażymy na patelni przez kilka minut. Zdejmujemy z patelni.

    Smażony makaron po chińsku z jajkiem
  3. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i doprawiamy go resztą sosu sojowego. Wbijamy jajka i cały czas mieszając smażymy aż jajka całkowicie się zetną. Pod koniec dodajemy resztę składników do makaronu (warzywa i kurczaka).
  4. Wykładamy danie na talerz i posypujemy obficie sezamem i dekorujemy posiekaną zieloną cebulką i gotowe!
Smażony makaron po chińsku z jajkiem
Smażony makaron po chińsku z jajkiem
Smażony makaron po chińsku z jajkiem

Uwielbiam takie kolorowe dania o wyrazistym smaku. 🙂
Smacznego!

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Nihil Novi

    Bardzo apetyczne! Spróbowałabym z jakimś azjatyckim makaronem 🙂

Dodaj komentarz