A właściwie to jednopatelniowe danie, bo przecież robione na patelni nie w garnku, ale jakoś ta nazwa nie brzmi mi tak ładnie. 😉
Aby faktycznie zrobić je od początku do końca w jednym naczyniu, będziecie potrzebować patelni, którą możecie włożyć również do piekarnika. Dzięki temu całość nam się pięknie zapiecze i na pewno będzie pysznie. 😉 Zapraszam po przepis. 🙂
Zapiekane gnocchi z kurczakiem i szpinakiem
Składniki
- 1 opakowanie kluseczek gnocchi,
- pierś z kurczaka,
- 2 szklanki szpinaku,
- 2 szklanki pieczarek,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki masła,
- 2 szklanki mleka,
- 1 szklanka bulionu,
- 1/4 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki startego żółtego sera (najlepiej parmezan),
- oliwa z oliwek,
- przyprawa do kurczaka,
- zielona pietruszka,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy i dodajemy na patelnię. Cebulę oraz czosnek siekamy, dodajemy do kurczaka. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plastry i dorzucamy na patelnię. Gdy całość się usmaży, przekładamy składniki do miski, a patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym.
- Na tej samej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę cały czas mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Powoli wlewamy mleko oraz bulion cały czas mieszając. Po kilku minutach sos powinien trochę zgęstnieć.
- Do naszego sosu na patelni dodajemy resztę składników – wcześniej przygotowanego kurczaka z pieczarkami, nieugotowane gnocchi, liście szpinaku. Całość dokładnie mieszamy.
- Składniki na patelni posypujemy startym serem i wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C na około 20 minut.
- Na koniec danie posypujemy zieloną pietruszką i gotowe! 🙂
W mojej kuchni królują głównie makarony i ryż, kluski są zdecydowanie rzadkością. A tymczasem gnocchi są na prawdę łatwe w przygotowaniu i do tego oczywiście bardzo smaczne. 🙂 A to danie – przy wykonaniu którego nie trzeba zużywać połowy naczyń z kuchni – to już sama przyjemność. 😀