Sorbet to idealna alternatywa dla zwykłych lodów. Zmiksowane owoce plus lód i już mamy pyszny i zdrowy deser na gorące dni. Dzisiaj mam dla Was propozycje w moim blogowym kolorze – zielonym. 😉
Sorbet kiwi-mango
Składniki:
(Na dwie porcje)
- 4 owoce kiwi,
- mango,
- miód,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- kostki lodu.
Sposób przygotowania
- Kiwi oraz mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Pokrojone owoce wkładamy do plastikowego woreczka do zamrażania potraw i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny.
- Po tym czasie przekładamy owoce do blendera, dodajemy sok z cytryny, miód do smaku i kilka kostek lodu. W moim przypadku było ich 5.
- Miksujemy całość na gładką masę.
- Przekładamy sorbet do miseczek lub szklanek, dekorujemy i gotowe!
Zielony sorbet kiwi-mango to idealna propozycja na nadchodzące gorące dni. Najlepiej smakuje na balkonie. Polecam! 😉