Bakłażan, pomidory, ziemniaki. Ten przepis musiał się udać.
No i udał się! Wsunęliśmy łódeczki tak szybko, że sami nawet nie wiedzieliśmy kiedy. Chociaż szczerze powiem, nie myślałam, że wydrążenie bakłażana to taka ciężka sprawa 🙂 Ale oprócz tego, żadnych dodatkowych trudności. Przepis jest prosty i pyszny.
Faszerowane, bakłażanowe łódeczki
Składniki:
(Dla dwóch osób.)
- 2 bakłażany,
- 2 ziemniaki,
- 6 pomidorów,
- cebula dymka,
- 10 dag żółtego sera,
- 1 szklanka bulionu,
- pół pęczka natki pietruszki,
- tymianek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut.
- Cebulę oczyszczamy i kroimy w talarki. Bakłażany przekrajamy na pół i posypujemy solą. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wydrążamy miąższ i kroimy go w kostkę. Natkę pietruszki siekamy.
- Pomidory delikatnie nacinamy, zalewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą i obieramy ze skórki. Dwa pomidory kroimy w kostkę. Resztę kroimy w małe kawałki, mieszamy je z bulionem i doprawiamy pieprzem.
- Do ugotowanych, odcedzonych ziemniaków dodajemy cebulkę, pomidory pokrojone w kostkę, bakłażanową kostkę, posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Farsz nakładamy do wydrążonych bakłażanów.
- Łódeczki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem z pomidorami. Na koniec posypujemy wszystko startym serem.
- Zapiekamy ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
- Dekorujemy natką pietruszki i startym serem. I gotowe!
Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje to danie. U mnie od razu trafiło ono do przepiśnika 🙂