Lubicie mięso ze słodkimi dodatkami? Ja uwielbiam kurczaka z ananasem i curry, mniam! (Ktoś chce przepis? :))
Dzisiaj przedstawię Wam trochę inną odmianę tego dania. Będzie filet z kurczaka, będzie ananas, ale będzie też trochę pikantności w pysznym sosie. Zapraszam na przepis. 🙂


Filet z kurczaka w sosie ostro-słodkim
Składniki
(na 2 osoby)
- 1 duża pierś z kurczaka (lub 2 mniejsze),
- ananas w puszcze,
- 0,5 szklanki musztardy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/3 szklanki miodu,
- ryż,
- suszony tymianek,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.

Sposób przygotowania
- Filet z kurczaka kroimy w poprzek na mniejsze płaty. Nacieramy każdy kawałek tymiankiem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka z obu stron.
- W miseczce mieszamy ze sobą miód, musztardę oraz posiekany czosnek. Ananasa odsączamy z zalewy. Sok z ananasa dolewamy do musztardy z miodem. Kurczaka na patelni zalewamy przygotowanym sosem. Dusimy go na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
- Filety z kurczaka wykładamy na talerz razem z ryżem. Całość polewamy sosem, przystrajamy kawałkami ananasa oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki. I gotowe! 🙂


I jak? Macie ochotę na ostro-słodki obiad? 🙂 Smacznego!
Komentarze