Bardzo lubię faszerowane warzywa i choć z założenia takie dania są dość proste, to jednak ich przygotowanie trochę trwa. Ale jak już się zbiorę w sobie i pojawiają się one na stole, to znikają w mgnieniu oka. 😉 Przeważnie faszeruję paprykę, czasem też bakłażany, a dziś będą faszerowane pomidory. 🙂 Dodatkowo z delikatnym, kremowym puree. Chodźcie po przepis!
Faszerowane pomidory
Składniki
- 4 duże pomidory,
- 500g mięsa mielonego,
- 0,5 pęczka natki pietruszki,
- 2 kulki mozzarelli,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- sól,
- pieprz,
- ostra papryka,
- oliwa z oliwek,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 400g ziemniaków,
- 100 ml mleka,
- 2 łyżki masła.
Sposób przygotowania
- Odcinamy górę z pomidorów i za pomocą małego noża wycinamy miąższ i przekładamy go do miseczki. Każdy pomidor przyprawiamy od środka solą i pieprzem. Pomidory odwracamy do góry nogami, aby wypłynęły z nich resztki soku.
- Do miski wrzucamy mięso mielone, posiekaną cebulę, posiekany czosnek, pokrojoną w kosteczkę mozzarellę oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem. Farsz dokładnie mieszamy za pomocą dłoni. Pomidory faszerujemy mięsem, przykrywamy odciętą górą pomidora i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy je oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut.
- Miąższ z pomidorów gotujemy. Dodajemy do niego 2 łyżki octu balsamicznego oraz 2 łyżki oliwy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut. Zredukowany sos miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki ugniatamy za pomocą tłuczka dodając do nich 2 łyżki masła i około 100 ml mleka. Aby puree było jeszcze bardziej puszyste możemy je dodatkowo zmiksować.
- Wszystkie składniki naszego dania – sos, faszerowane pomidory i puree – wykładamy na talerz, przystrajamy natką pietruszki i gotowe. 🙂
A Wy lubicie faszerowane warzywa? 🙂
Smacznego!
Apetyczne! Mięsko lubię, pomidorki lubię, mozarellę też 🙂 Muszę spróbować! Btw – Twoje frytaski zostały hitem moich ostatnich ulubieńców 😀
Jak wszystkie składniki się lubi to całość musi smakować 😉 Smacznego więc! 😉
Oo proszę! Bardzo się cieszę! Jak się coś dzieję, to akurat mi umyka ten post 😀
Uwielbiam faszerowane warzywa! Te pomidory z przepisu mają wszystko, co lubię 🙂
No to na pewno Ci zasmakują 🙂 Smacznego! 😀