You are currently viewing Faszerowane pomidory z kremowym puree
Przepis na faszerowane pomidory i kremowe puree

Faszerowane pomidory z kremowym puree

Bardzo lubię faszerowane warzywa i choć z założenia takie dania są dość proste, to jednak ich przygotowanie trochę trwa. Ale jak już się zbiorę w sobie i pojawiają się one na stole, to znikają w mgnieniu oka. 😉 Przeważnie faszeruję paprykę, czasem też bakłażany, a dziś będą faszerowane pomidory. 🙂 Dodatkowo z delikatnym, kremowym puree. Chodźcie po przepis!

Przepis na faszerowane pomidory i kremowe puree
Przepis na faszerowane pomidory i kremowe puree

Faszerowane pomidory

Składniki
  • 4 duże pomidory,
  • 500g mięsa mielonego,
  • 0,5 pęczka natki pietruszki,
  • 2 kulki mozzarelli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • ostra papryka,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 400g ziemniaków,
  • 100 ml mleka,
  • 2 łyżki masła.
Przepis na faszerowane pomidory i kremowe puree
Sposób przygotowania
  1. Odcinamy górę z pomidorów i za pomocą małego noża wycinamy miąższ i przekładamy go do miseczki. Każdy pomidor przyprawiamy od środka solą i pieprzem. Pomidory odwracamy do góry nogami, aby wypłynęły z nich resztki soku.
  2. Do miski wrzucamy mięso mielone, posiekaną cebulę, posiekany czosnek, pokrojoną w kosteczkę mozzarellę oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem. Farsz dokładnie mieszamy za pomocą dłoni. Pomidory faszerujemy mięsem, przykrywamy odciętą górą pomidora i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy je oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut.
  3. Miąższ z pomidorów gotujemy. Dodajemy do niego 2 łyżki octu balsamicznego oraz 2 łyżki oliwy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut. Zredukowany sos miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki ugniatamy za pomocą tłuczka dodając do nich 2 łyżki masła i około 100 ml mleka. Aby puree było jeszcze bardziej puszyste możemy je dodatkowo zmiksować.
  5. Wszystkie składniki naszego dania – sos, faszerowane pomidory i puree – wykładamy na talerz, przystrajamy natką pietruszki i gotowe. 🙂
Przepis na faszerowane pomidory i kremowe puree
Przepis na faszerowane pomidory i kremowe puree
Przepis na faszerowane pomidory i kremowe puree

A Wy lubicie faszerowane warzywa? 🙂
Smacznego!

Ten post ma 4 komentarzy

  1. Nihil Novi

    Apetyczne! Mięsko lubię, pomidorki lubię, mozarellę też 🙂 Muszę spróbować! Btw – Twoje frytaski zostały hitem moich ostatnich ulubieńców 😀

    1. Edyta Subik

      Jak wszystkie składniki się lubi to całość musi smakować 😉 Smacznego więc! 😉
      Oo proszę! Bardzo się cieszę! Jak się coś dzieję, to akurat mi umyka ten post 😀

  2. lawyerka

    Uwielbiam faszerowane warzywa! Te pomidory z przepisu mają wszystko, co lubię 🙂

Dodaj komentarz