Zapiekanka z ziemniaków to dość prosty i szybki sposób na obiad. W tej wersji jednak trzeba trochę pokombinować i na pewno dłużej nam zajmie jej przygotowywanie, ale warto! 🙂
Zamiast pokrojonych na plastry ziemniaków, mamy tutaj masę z puree, sera i jajek. Sporo kalorii, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić. 😉

Zapiekanka z ziemniaków i cukinii
Składniki
Dla czterech osób:
- 500 g ziemniaków,
- 400 g cukinii,
- 200 g sera (np. Cheddar),
- pęczek koperku,
- 4 jaja,
- 100 ml mleka,
- 2 łyżki masła,
- starta gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu dodajemy do nich mleko oraz masło i przygotowujemy puree. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
- Żółtka jaj razem ze startym serem dodajemy do naszego puree. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą ziemniaczaną.
- Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Cukinie kroimy w półcentymetrowe plastry i układamy je na dnie formy. Posypujemy je posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.
- Puree nakładamy do szprycy i wyciskamy na cukinii w formie esów-floresów.
- Moja szpryca jakiś czas temu się popsuła, ale w międzyczasie kupiłam na allegro taki chiński zamiennik. I daje radę. 🙂 Strzykawka ma małą pojemność, rozłożyłam więc część masy ziemniaczanej na gładko, a na końcu zrobiłam kwiatki za pomocą szprycy. Niestety pod wpływem ciepła większość z nich się rozjechało, ale i tak całość wyglądała ładnie. 🙂
- Pieczemy naszą zapiekankę w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. I gotowe!
Może nie jest to najbardziej fotogeniczne danie na świecie, ale zdecydowanie jego smak to wynagrodzi. Polecam na duży głód, bo jest ono bardzo syte. 🙂