Odkąd kupiłam opiekacz z wymiennymi płytkami, w których znajdują się między innymi płytki do grillowania, staram się z niego jak najczęściej korzystać. Zwłaszcza z tej części grillowej. 🙂 Uwielbiam dania z grilla, ale jak wiadomo w zimie (zresztą w inne pory roku często też ;)) trudno o grill, więc ratuję się takim elektrycznym. Na prawdę świetna sprawa, bo mogę przyrządzić sobie zdrowe, grillowane potrawy we własnej kuchni. 🙂
Dziś zapraszam na szaszłyki z wyjątkową surówką indyjską. 🙂
Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
Składniki
(na 2 osoby)
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- jajko,
- bułka tarta,
- kolendra,
- natka pietruszki,
- 1/4 białej kapusty,
- marchewka,
- 50 g orzeszków ziemnych,
- cytryna,
- gorczyca,
- curry,
- kminek,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- jogurt naturalny,
- oliwa z oliwek,
- pieprz,
- sól.
Sposób przygotowania
- Do miski wrzucamy: mięso mielone, 2 posiekane ząbki czosnku, posiekaną cebulę, pół pęczka posiekanej kolendry, pół pęczka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczkę kminku roztartego w moździerzu, 1 jajko, 2 łyżki soku z cytryny i odrobinę bułki tartej. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy więcej bułki tartej.
- Dokładnie wymieszane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków. Z tej ilości mięsa wyszło mi 7 szaszłyków. Rozgrzewamy olej na patelni grillowej lub przygotowujemy elektryczny grill. Smażymy szaszłyki z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru.
- Przed samym podaniem układamy szaszłyki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 5 minut.
- Czas na sałatkę. Na patelni prażymy orzeszki. Łyżeczkę kminku rozcieramy w moździerzu. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy łyżeczkę gorczycy. Gdy gorczyca zacznie pękać (uważajcie, bo może strzelać), dodajemy kminek, łyżeczkę curry, łyżkę miodu, łyżkę octu i sok z połowy cytryny. Dokładnie mieszamy.
- Białą kapustę siekamy, a marchewkę tniemy na cienkie paseczki. Wkładamy do miski, polewamy sosem z gorczycą i doprawiamy solą i pieprzem. Orzechy siekamy i dodajemy do sałatki. Najlepiej będzie ona smakować gdy się przegryzie. Zostawiamy więc ją na 1-2 godziny.
- Na koniec przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy łyżkę soku z cytryny i doprawiamy go solą i pieprzem.
- Na talerz wykładamy surówkę, podpieczone w piekarniku szaszłyki i sos w miseczce. Całość posypujemy orzeszkami i gotowe! 🙂
Trochę roboty przy tym daniu jest, ale na prawdę warto. 🙂 Surówka ma ciekawy smak, całkiem inny od tych które jadam na codzień. Szaszłyki oczywiście możecie usmażyć na zwykłej patelni, jeśli nie macie grillowej. Na pewno również Wam zasmakują. 🙂
Bardzo apetyczne! Myślisz, że jak dam dwa białka zamiast całego jajka to zadziała? 😀
Nigdy tak nie próbowałam, ale myślę, że może się udać 😉 Najpierw daj jedno białko i zobacz czy masa ma odpowiednia konsystencję i się nie rozlatuje 🙂
Daj znać czy wyszło 😉