Lubicie połączenie mięsa z owocami? U mnie w kuchni pojawia się ono dość rzadko, ale za każdym razem mi smakuję. 🙂 W dzisiejszym przepisie poszłam w kierunku słodkich, orientalnych smaków. Zapraszam na przepis na udka z kurczaka w sosie morelowym, z cynamonem, pomidorami i rodzynkami. No i ciecierzycą. 😉
Udka z kurczaka w sosie morelowym
Składniki
(na 4 osoby)
- 4 udka z kurczaka,
- 150 g suszonych moreli,
- 2 łyżki rodzynek,
- 200 g pomidorów (świeżych lub z puszki),
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki),
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka kolendry,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- pęczek natki pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy udka z obu stron, aż się zarumienią. Odkładamy kurczaka na talerz.
- Cebulę i czosnek siekamy i wrzucamy na tę samą patelnię. Chwilę podsmażamy i dodajemy przyprawy: kolendrę, kmin rzymski oraz cynamon. Całość podsmażamy jeszcze minutę.
- Z powrotem na patelnię wrzucamy kurczaka oraz połowę moreli, rodzynki i pomidory. Całość dusimy pod przykryciem przez około 40 minut.
- Po tym czasie do kurczaka dodajemy odsączoną ciecierzycę oraz resztę moreli i doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5-10 minut.
- Wykładamy danie na talerz i posypujemy posiekaną natką pietruszki i gotowe! 🙂
W sumie jeśli użyjemy ciecierzycy z puszki to możemy uznać to danie jako jednogarnkowe, czyli łatwe do przyrządzenia i z małą ilością naczyń do mycia. 😉 No i przede wszystkim pyszne. Smacznego!