Spaghetti z sosem to zdecydowanie moje ulubione ratunkowe danie. Jak mam już pustki w lodówce i nie mam pomysłu na obiad to przeważnie na talerzu ląduje spaghetti. Długi makaron, sos pomidorowy, mięso mielone i gotowe. 🙂 Kto tego dania nie lubi? 😉 Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam jego lżejszą wersję. Makaron spaghetti z pomidorkami koktajlowymi, bazylią i oczywiście serem. 🙂
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi
Składniki
- makaron spaghetti,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 100 ml białego, wytrawnego wina,
- kilkanaście pomidorków koktajlowych,
- kilkanaście listków bazylii,
- parmezan lub inny twardy ser do posypania,
- oliwa z oliwek,
- świeżo zmielony pieprz,
- sól.
Sposób przygotowania
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy drobno posiekany czosnek. Dodajemy wino i koncentrat pomidorowy. Gotujemy aż do całkowitego wyparowania alkoholu.
- Wrzucamy umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Gotujemy 2-3 minuty, tak aby pomidorki stały się miękkie, ale się nie rozpadły. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Do sosu na patelni dodajemy makaron oraz listki bazylii (możemy je podrzeć palcami). Całość dokładnie mieszamy. Danie przekładamy na talerze i posypujemy obficie startym serem. I gotowe!
Prawie to samo klasyczne danie, a jednak całkiem inne. 🙂 Smakuje znakomicie i idealnie nadaje się na ciepłe dni. Smacznego! 🙂
Aż się zrobiłam głodna! Makaron z sosem pomidorowym to jedno z moich ulubionych dań 🙂 Fajny pomysł na jego odświeżoną wersję.
Nic tylko brać się za gotowanie! no i jedzenie 😀
Super wersja bo mniej czasochłonna ale też mniej tucząca:) Dziś tu trafiłam i pierwsza myśl- czy nazwa bloga pochodzi z Death Note ?
O to właśnie chodziło, żeby było prosto i lekko 🙂
Jak wymyślałam nazwę bloga to nie myślałam o Death Note, aczkolwiek uwielbiam to anime! 🙂
Też uwielbiam 🙂 Wstyd się przyznać w moim wieku, ale gdy L umarł, płakałam jak bóbr! 🙂
To żaden wstyd! Ja oglądałam DN dwa razy i za każdym razem płakałam 😀