Szybkie, proste i lekkie dania. Takie lubię najbardziej. Takie właśnie są tarty, które nie dość, że łatwo przygotować, wyglądają na prawdę ładnie, to jeszcze są przepyszne. 🙂 I chyba nie zdarzyło mi się żeby jakaś nie wyszła. A kombinowałam z różnymi składnikami. Dzisiaj mam dla Was przepis na tartę z pomidorami i szczypiorkiem. Czerwono-zielone pyszności. 😉
Tarta z pomidorami i szczypiorkiem
Składniki
- 3-4 pomidory,
- pęczek szczypiorku,
- serek śmietankowy ze szczypiorkiem,
- ciasto francuskie,
- 1 jajko,
- 1 szklanka sera ricotta,
- 0,5 szklanki żółtego sera,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na około 8 minut.
- Wyjmujemy ciasto i pozwalamy mu wystygnąć. W tym czasie przygotowujemy masę serową. W misce łączymy ze sobą jajko, ser ricotta, serek ze szczypiorkiem i połowę naszego żółtego sera, a wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
Wylewamy masę do wystudzonego ciasta francuskiego. - Na górze układamy pokrojone w plastry pomidory. Przyprawiamy je solą i pieprzem i posypujemy resztą żółtego sera. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut.
- Wyciągamy tartę z piekarnika i posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem. I gotowe!
Proste prawda? 🙂 Do tarty możemy dodać jakąś sałatkę lub sos, chociaż i bez niczego jest dobra.
Jeśli mamy w domu małe kokilki, możemy również w nich zrobić mini-tarty, które będą idealne na przystawkę. W takich małych naczyniach tarta również wygląda pięknie.
Smacznego! 🙂