Placuszki z kurczaka zaczęłam robić już ładnych parę lat temu, a początki wcale nie były łatwe. 😉 Albo ciasto było za rzadkie, bo nie chciałam przesadzić z mąką, albo placki rozpadały się na patelni, bo samego ciasta po prostu było za mało. Jednak po kilku próbach udoskonaliłam ten przepis i teraz wychodzą mi za każdym razem. I to za każdym razem pyszne. 😉 Nawet miałam trochę problem z napisaniem dokładnej ilości składników, bo teraz robię to po prostu na oko. 😉
Myślę jednak, że opis wyszedł na tyle dokładny, że każdy da sobie radę z tym przepisem – na prawdę warto! 🙂


Placuszki z kurczaka i pieczarek
Składniki
- pierś z kurczaka,
- 250 g pieczarek,
- szklanka startego sera Cheddar,
- 2 jajka,
- mąka,
- olej,
- sól,
- pieprz.

Sposób przygotowania
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy i smażymy na rozgrzanej patelni. Wrzucamy do miski. Pieczarki myjemy kroimy w półplasterki i również smażymy na patelni. Odcedzamy i dodajemy do kurczaka.
- Do miski z kurczakiem i pieczarkami wbijamy dwa jajka, dodajemy pół szklanki mąki i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy starty ser Cheddar i znów mieszamy. Konsystencja powinna być dość gęsta, jak na placki. Jeśli jest za rzadka, dodajemy więcej mąki. Możecie dodać też więcej sera, który rozpuści się na patelni i również fajnie połączy wszystkie składniki.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażmy małe placki z obu stron aż do zarumienienia. Odkładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Placuszki podajemy z ulubionym sosem, np. czosnkowym. I gotowe! 🙂
Sos czosnkowy
Przepis na domowy sos czosnkowy jest mega prosty. Odkąd go robię nie kupuję już sklepowego sosu, w którym kryje się mnóstwo dziwnych dodatków. A do sosu potrzeba nam jedynie jogurtu naturalnego, łyżki majonezu (do zagęszczenia – możecie z niego zrezygnować), 2-3 ząbków czosnku, soli, pieprzu i ziół prowansalskich.
Czosnek dokładnie siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Nie żałujemy też ziół prowansalskich. 😉
Sos zawsze robi furorę na imprezach, a przecież to takie proste do zrobienia dosłownie dla każdego. 🙂


Na pewno nie jest to najbardziej dietetyczne danie na świecie, ale od czasu do czasu i na takie można sobie pozwolić. Tym bardziej, że jest ono na prawdę pyszne. 🙂
Wszystkie składniki uwielbiam, więc na pewno spróbuję ♥
Z takich pysznych składników musi wyjść coś dobrego 😉 Smacznego! 🙂
Właśnie skończyłam jeść – było pyszne! Nie miałam cheddara, więc zrobiłam pół na pół goudę z mozarellą 😉
Bardzo się cieszę, że Ci smakowało! 🙂 Z mozarellą musiały być nawet bardziej delikatne 🙂