Bardzo lubię wszelkiego rodzaju placuszki czy naleśniki warzywne. Dzisiaj mam dla Was przepis na takie w pięknym kolorze zielonym. 🙂 W dodatku będą one upieczone w piekarniku, a nie smażone na patelni. Zapraszam na naleśniki brokułowo-szpinakowe. 😉
Naleśniki brokułowo-szpinakowe
Składniki
- 1 duży brokuł,
- 4 szklanki mrożonego szpinaku,
- 3 jaja,
- 1/4 szklanki mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- 1/2 szklanki twardego sera żółtego,
- 2 zielone cebulki.
Sposób przygotowania
- Brokuła gotujemy na parze i dzielimy na małe kawałki. Szpinak rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody.
- W misce łączymy ze sobą pokrojonego brokuła, szpinak, 3 jajka, mąkę, proszek do pieczenia, bułkę tartą, starty ser żółty oraz jedną posiekaną zieloną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy małe naleśniki. Wychodzi ich około 8-10 sztuk. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy 10 minut. Po tym czasie przekładamy naleśniki na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 2 minuty. Danie wykładamy na talerz, posypujemy posiekaną zieloną cebulką i podajemy z jogurtem lub sosem czosnkowym. I gotowe. 🙂
A Wy lubicie takie warzywne placuszki? Jakie są Wasze ulubione? 🙂