Trochę słodkiego, trochę ostrego, trochę kwaśnego. Ten przepis to wszystko ma!
Muszę w końcu przekonać się do marynat. Przeważnie jak robię mięso, po prostu doprawiam je przed przyrządzeniem. Ale kurczak po kilku godzinach w specjalnej mieszance na prawdę nabiera całkiem innego smaku. W marynacie miodowo-musztardowej jest niezwykle delikatny i po prostu rozpływa się w ustach.
Czas na przepis! 🙂

Miodowy kurczak z limonkowym kuskusem
Składniki
Kurczak i marynata:
- pierś z kurczaka,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- 1 łyżka delikatnej musztardy,
- świeża kolendra,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
Limonkowy kuskus:
- 1/2 szklanki kuskusu,
- 1 szklanka bulionu,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1/2 limonki,
- sól,
- pieprz,
Sałatka:
- jarmuż,
- pomidorki cherry,
- zielona cebulka,
- awokado,
- 1/2 limonki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania
- Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do pojemnika. W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty: oliwę z oliwek, miód, musztardę, posiekany czosnek i posiekaną kolendrę. Kurczaka dokładnie pokrywany marynatą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na całą noc).
- Kuskus zalewamy gorącym bulionem i przykrywamy naczynie do czasu aż kuskus wsiąknie cały płyn. Dodajemy olej kokosowy, sok z połowy limonki oraz sól i pieprz do smaku.
- Rozgrzewamy patelnię i umieszczamy na niej kurczaka. Smażymy pod przykryciem, aż do mocnego zarumienienia się kurczaka z obu stron.
- W większej misce umieszczamy jarmuż, pokrojone na pół pomidorki i plastry awokado. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem oraz polewamy oliwą z oliwek. Następnie dodajemy przygotowany wcześniej kuskus oraz pokrojonego w plastry kurczaka. Posypujemy wszystko posiekaną zieloną cebulką, a na koniec polewamy nasze danie miodem i sokiem z limonki. I gotowe!


Dzięki limonce kuskus nabiera zupełnie innego smaku. Połowa limonki daje delikatny, przyjemny posmak, ale jeśli chcecie możecie dodać więcej soku, wtedy kuskus będzie bardziej intensywny.
Dawno nie miałam takiej eksplozji smaków w ustach. Zdecydowanie musicie tego spróbować. 😉 Smacznego!
To musi być przepyszne połączenia! Chętnie wykorzystam na dzisiejszy obiad 🙂
Ja od razu pokochałam ten przepis 🙂 Daj znać jak Tobie wyszło 🙂
Wszystkim się spodobał i jutro będzie powtórka! 🙂
Super! Bardzo mnie to cieszy 🙂 Smacznego!