Może ta nazwa trochę na wyrost, bo w tym daniu nie ma ciasta na pizzę, jedynie dodatki są takie same. Ale czyż nie sprawia ona, że od razu cieknie Wam ślinka? 😉 Pizzę lubi chyba każdy, więc czemu by nie wykorzystać tego do stworzenia trochej innej kombinacji? W dodatku w postaci małych kąsków idealnych na raz? 🙂 Przed Wami mini pizze z bakłażana i cukinii.
Mini pizze z bakłażana i cukinii
Składniki
- bakłażan,
- cukinia,
- 200 g mozzarelli,
- pomidory w puszce (lub gotowy sos do pizzy),
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- oregano,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania
- Bakłażana i cukinię myjemy i kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm. Posypujemy je solą i odstawiamy na bok.
- Przygotowujemy sos do pizzy – w małym rondelku zagotowujemy pomidory z puszki, dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Gotujemy około 15-20 minut na małym ogniu. Całość blendujemy na gładki sos.
Jeśli zostanie trochę sosu, ja zamrażam go w małym słoiczku i wykorzystuje potem np. do domowej pizzy. - W miseczce mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, posiekany ząbek czosnku i sporo ziół prowansalskich. Dokładnie pokrywamy tą mieszanką plastry bakłażana i cukinii. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
- Po 15 minutach obracamy plastry warzyw, a na każdym z nich dajemy łyżeczkę sosu pomidorowego oraz plaster (lub trochę starej) mozzarelli. Wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut. I gotowe! 🙂
I co powiecie na takie warzywne mini pizze? 🙂 Mogą zrobić za przystawkę, ale równie dobrze najecie się nimi na obiad. 🙂