Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami tym prostym przepisem na kuskus z brokułem i parmezanem. Dobre jako danie główne, dodatek do innego dania lub jako sałatka na imprezę. No to zabieramy się do roboty. 🙂
Kuskus z brokułem i parmezanem
Składniki
Dla dwóch osób:
- 1 szklanka kuskusu,
- 1 brokuł,
- 1 szalotka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki,
- 3/4 szklanki startego parmezanu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw w misce do wystygnięcia.
- Różyczki z brokuła kładziemy na głęboką patelnię, dodajemy pół szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy brokuły przez około 10 minut. Co jakiś czas sprawdzamy czy nie wyparowała nam cała woda, jeśli tak, to dodajemy więcej. Ugotowane brokuły dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski do ostygnięcia.
- Wycieramy nasza patelnię ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy masło i podsmażamy posiekaną szalotkę. Po około 5 minutach dodajemy mąkę i dokładnie obtaczamy w niej cebulkę. Powoli dodajemy mleko, cały czas mieszając. Gotujemy około 8-10 minut do zgęstnienia naszego sosu.
- Do sosu dodajemy sól, pieprz, większość sera (zostawiamy trochę do posypania na koniec), posiekany czosnek, posiekaną zieloną pietruszkę i bazylię. Gotujemy przez około minutę, aż do rozpuszczenia sera. Dodajemy ugotowane brokuły.
- Na koniec dodajemy kuskus i dokładnie mieszamy. Przekładamy wszystko do miski, posypujemy resztką sera i dekorujemy ziołami. I gotowe!
Danie nie tylko świetnie smakuje, ale i cudownie pachnie. Można je podać jako dodatek (wtedy składniki wystarczą na co najmniej 4 osoby), albo jako danie główne dla dwóch osób. Zdrowe, proste i pyszne. 🙂