Kurczak to zawsze dobry pomysł na obiad. 😉 Zwłaszcza, że można go zamarynować w przeróżny sposób i zawsze będzie smakować trochę inaczej. Dzisiaj mam dla Was przepis na pałki z kurczaka po amerykańsku, czyli w marynacie z miodem i ketchupem. A do tego oczywiście proste frytki z ziemniaków. 🙂
Kurczak po amerykańsku
Składniki
(dla 4 osób)
- 8 podudzi z kurczaka,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 3 łyżki miodu,
- 6 łyżek ketchupu,
- 8 łyżek oliwy z oliwek,
- świeży imbir,
- 1 kg ziemniaków,
- szczypta słodkiej papryki,
- oregano,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- W misce przygotowujemy marynatę do kurczaka. Wlewamy łyżkę sosu sojowego, 3 łyżki miodu, 6 łyżek ketchupu, płaską łyżeczkę świeżo mielonego pieprzu, 4 łyżki oliwy z oliwek oraz sól. Kawałek imbiru obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy do marynaty. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Podudzia myjemy i osuszamy. Wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
- Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w paski. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Polewamy oliwą z oliwek i wykładamy frytki na blachę. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni. W połowie czasu warto przemieszać nasze frytki.
- Kurczaka z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy minimum 40 minut.
- Danie najlepiej smakuje z sałatką. Ja wybrałam rukolę z roszponką i pomidorami. Sałatkę doprawiłam solą, pieprzem i oliwą z oliwek. I gotowe.
Smacznego!
Za mięsem z kością akurat nie przepadam, ale już filecik w tym stylu – czemu nie? Narobiłaś mi smaka na frytki, muszę sobie upiec 😀
Ja lubię pałki z kurczaka głównie dlatego, że są tanie i szybkie do zrobienia 😉 Ale myślę, że marynata spokojnie nada się też do filetów 🙂