You are currently viewing Kurczak po amerykańsku
Przepis - kurczak po amerykańsku z frytkami

Kurczak po amerykańsku

Kurczak to zawsze dobry pomysł na obiad. 😉 Zwłaszcza, że można go zamarynować w przeróżny sposób i zawsze będzie smakować trochę inaczej. Dzisiaj mam dla Was przepis na pałki z kurczaka po amerykańsku, czyli w marynacie z miodem i ketchupem. A do tego oczywiście proste frytki z ziemniaków. 🙂

Przepis - kurczak po amerykańsku z frytkami
Przepis - kurczak po amerykańsku z frytkami

Kurczak po amerykańsku

Składniki

(dla 4 osób)

  • 8 podudzi z kurczaka,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 6 łyżek ketchupu,
  • 8 łyżek oliwy z oliwek,
  • świeży imbir,
  • 1 kg ziemniaków,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz.
Przepis - kurczak po amerykańsku z frytkami
Sposób przygotowania
  1. W misce przygotowujemy marynatę do kurczaka. Wlewamy łyżkę sosu sojowego, 3 łyżki miodu, 6 łyżek ketchupu, płaską łyżeczkę świeżo mielonego pieprzu, 4 łyżki oliwy z oliwek oraz sól. Kawałek imbiru obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy do marynaty. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Podudzia myjemy i osuszamy. Wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  2. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w paski. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Polewamy oliwą z oliwek i wykładamy frytki na blachę. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni. W połowie czasu warto przemieszać nasze frytki.
  3. Kurczaka z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy minimum 40 minut.
  4. Danie najlepiej smakuje z sałatką. Ja wybrałam rukolę z roszponką i pomidorami. Sałatkę doprawiłam solą, pieprzem i oliwą z oliwek. I gotowe.
Przepis - kurczak po amerykańsku z frytkami
Przepis - kurczak po amerykańsku z frytkami
Przepis - kurczak po amerykańsku z frytkami

Smacznego!

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Nihil Novi

    Za mięsem z kością akurat nie przepadam, ale już filecik w tym stylu – czemu nie? Narobiłaś mi smaka na frytki, muszę sobie upiec 😀

    1. Edyta Subik

      Ja lubię pałki z kurczaka głównie dlatego, że są tanie i szybkie do zrobienia 😉 Ale myślę, że marynata spokojnie nada się też do filetów 🙂

Dodaj komentarz