Łosoś i czosnek to przepyszne połączenie, więc jak można nie skusić się na to danie? 🙂 Delikatny, rozgrzewający krem z kawałkami łososia, posypany natką pietruszki. I co prawda mamy już wiosnę, to za oknem zdecydowanie tego nie widać. Szaro i zimno. Przyda się więc małe rozgrzanie i przeczekanie do kolejnych ciepłych dni. Oby przyszły jak najszybciej. 😉
Krem czosnkowy z wędzonym łososiem
Składniki
(na 2 osoby)
- 200 g wędzonego łososia,
- 2 ziemniaki,
- 10 ząbków czosnku,
- cebula,
- 50 g masła,
- 700 ml bulionu warzywnego,
- 250 g kremowego serka (np. Ricotta),
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania
- Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na maśle w garnku. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka i chwilę podsmażamy.
- Zalewamy całość bulionem. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Miksujemy całość za pomocą blendera.
- Dodajemy kremowy serek i przyprawiamy solą i odrobiną pieprzu. Całość powoli zagotowujemy.
- Po zagotowaniu dodajemy kawałki wędzonego łososia i posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki. Zupę-krem możemy podawać z pieczywem lub grzankami. I gotowe.
Lubicie zupy-kremy na ciepło czy wolicie je w formie chłodnika? 🙂