Przez długi czas miałam uraz do przeróżnych klopsików czy też kotletów z mięsa mielonego. Uraz wywodzący się jeszcze z podstawówki i stołówki szkolnej. Przez długi czas, odkąd gotuję sama dla siebie, nie robiłam tego typu dań. Te klopsiki to był przełom. 😀 Zakochałam się w nich od pierwszego kęsa i na pewno będzie to często pojawiające się u mnie danie. 🙂
Klopsiki greckie w sosie pomidorowym
Składniki
(dla dwóch osób)
- 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 1 puszka pomidorów,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- 2 duże kromki chleba,
- 60 g serka sałatkowego typu greckiego,
- 1 jajko,
- 1 mała cebula,
- 1/4 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki wody,
- oliwa z oliwek,
- pęczek natki pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki oliwy i wrzucamy połowę mieszanki cebuli z pietruszką. Smażymy około 2 minuty, po czym dodajemy pomidory z puszki i łyżkę koncentratu pomidorowego. Mieszamy i doprawimy solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy aż sos zgęstnieje.
- Przygotowujemy pulpety. Z kromek chleba odcinamy skórki, a miąższ rozdrabniamy palcami i wrzucamy do miski. Zalewamy chleb mlekiem i dodajemy: drugą część mieszanki cebuli z natką pietruszki, pokruszony ser sałatkowy typu greckiego, mięso mielone i żółtko jajka. Doprawiamy całość cynamonem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe klopsiki i smażymy je na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy z oliwek.
- Usmażone pulpety wrzucamy na chwilę na patelnię z sosem pomidorowym. Wykładamy danie na talerz, posypujemy natką pietruszki i gotowe.
Zapach który unosi się podczas gotowania jest niesamowity. To chyba dzięki połączeniu mięsa z cynamonem. Nie mówiąc już o smaku. U mnie klopsiki znikają w mgnieniu oka. 😀
Skusicie się na nie? 🙂
Cynamon lubię, choć połączenie z mięsem brzmi dla mnie dość egzotycznie… Niemniej klopsiki z pseudofetą przekonują mnie bardzo 🙂
Takie zaskakujące połączenia są często zaskakująco dobre 😉 Tego cynamonu nie czuć na końcu, on po prostu wydobywa z mięsa dodatkowy smak 🙂
A wiesz, że się skuszę, bo szukam alternatywy dla zwykłych klopsów, a ta propozycja mi bardzo pasuje 🙂
Polecam 😀
Życzę smacznego i daj znać czy smakowało 🙂