Kapusta to bardzo zdrowe warzywo, a ja wciąż czuję że jem jej bardzo mało. Jakoś nigdy mi nie po drodze, aby dodać ją do jakiegoś dania. Dzisiaj więc zaszalałam na całego i przygotowałam danie, w którym główną rolę gra właśnie kapusta. 🙂
Kapusta zapiekana pod beszamelem
Składniki
Porcja dla 4 osób
- główka kapusty,
- 200 g pieczarek,
- masło,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1,5 łyżki mąki,
- 300 g szynki,
- 100 g żółtego sera,
- natka pietruszki,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Kapustę opłukujemy, odrywamy wierzchnie liście i przekrajamy na 6 części tak, aby liście nie oddzieliły się od głąbu.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i przez 5 minut gotujemy kawałki kapusty. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim podgotowane kawałki kapusty.
- Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem.
- W rondelku przygotowujemy beszamel: rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę, chwile podsmażamy i powoli dolewamy mleka, cały czas mieszając. Gotujemy około 8 minut, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser ścieramy na tarce, szynkę kroimy w cienkie paski i dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy.
- Kapustę polewamy sosem, a na górze układamy pieczarki. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut.
- Przed podaniem posypujemy danie posiekaną natką pietruszki i gotowe. 🙂
A Wy lubicie kapustę? Znacie jakieś fajne przepisy z kapustą w roli głównej? 🙂
Też rzadko jadam kapustę, w zasadzie tylko w pierogach i czasem w surówce. Mam ochotę spróbować 😉
No tak, pierogi! 🙂 Bardzo je lubię, ale lepić to mi się ich nie chce 😉 Chyba muszę się w końcu przemóc 🙂
Swietnie wyglada, byc moze sprobuje 🙂
Daj znać jak smakowało 🙂