Lubicie hamburgery? Ja nie znam osoby, która nie lubi. 😉 Takie z budki to może nie najlepszy pomysł, ale takie zrobione własnoręcznie? Zapewniam Was, że zakochacie się w tych domowych hamburgerach z indyka. Nawet jeśli na pierwsze zdanie odpowiedzieliście przecząco. 😉


Hamburgery z indyka
Składniki
- 2 filety z indyka,
- czerwona cebula,
- pół pęczka zielonej pietruszki,
- ząbek czosnku,
- żółty ser,
- pomidor,
- ogórek konserwowy,
- sałata lodowa,
- 4 bułki do hamburgerów,
- ketchup,
- musztarda,
- sól,
- pieprz.

Sposób przygotowania
- Mięso z indyka mielimy w maszynce do mięsa (jeśli nie mamy takiej w domu, to mielimy mięso już w sklepie mięsnym). Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany czosnek, czerwoną cebulę i zieloną pietruszkę. Wszystko dokładnie wyrabiamy i lepimy 4 kotlety. Smażymy je na rozgrzanej patelni, aż do zarumienienia.
- Usmażone kotlety kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 4-5 minut w temperaturze 180 stopni. Na drugiej blasze lub kratce kładziemy połówki bułek i wkładamy je do piekarnika na 3-4 minuty.
- Tworzymy nasze hamburgery: na spód bułki kładziemy kotlet z indyka, następnie plasterek żółtego sera, który smarujemy ketchupem i musztardą. Dodajemy kolejne składniki: plaster pomidora, plasterki pokrojonego wzdłuż ogórka, liść sałaty lodowej. Wszystko przykrywamy bułką i spinamy ze sobą za pomocą patyczka do szaszłyków. I gotowe!



Do hamburgerów możemy dodać sałatkę. U mnie była to przyprawiona rukola polana odrobiną oliwy.
Domowe hamburgery to na prawdę prosta sprawa. Są na pewno zdrowsze od tych z budki, a smakują nieporównywalnie lepiej. 😉 Smacznego!
Wygląda przepysznie 🙂