Lato w tym roku kapryśne, a wakacji już coraz mniej. Ja jednak cały czas mam nadzieję, że jeszcze trochę tego słońca będzie i zdążymy się trochę wygrzać. A jak już wychodzi słońce no to koniecznie trzeba się wybrać na grilla. 🙂 Dzisiaj mam dla Was propozycję właśnie na tą okazję. Przepis jest prosty i na pewno lepszy od zwykłej kiełbasy. 😉
Szaszłyki z kurczaka i cukini
Składniki
(Dla 4 osób)
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 małe lub jedna duża cukinia,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki ketchupu,
- 3 łyżki musztardy,
- 0,5 pęczka bazylii,
- rukola lub inna ulubiona sałata,
- curry,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Cukinie myjemy i kroimy na długie, cienkie plastry. Ja użyłam do tego noża do krojenia sera. Następnie wkładamy plastry cukini do gotującej wody na 2-3 minuty.
- W miseczce mieszamy ketchup, musztardę, posiekany czosnek, posiekaną bazylię i pół łyżeczki curry. Kurczaka kroimy na cienkie plastry, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie pokrywamy mieszanką ketchupową.
- Kawałki kurczaka zawijamy w plastry cukinii i nabijamy je na patyczki do szaszłyków. Układamy je na tacce do grillowania, a następnie na ruszcie. Grillujemy około 10 minut.
- Do szaszłyków przyda się jeszcze sałatka. Ja wybrałam rukolę, którą przyprawiłam oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Wszystko przekładamy na talerze i gotowe!
Roladki możemy podać jeszcze z sosem, np. czosnkowym. Ale kurczak po kąpieli w marynacie ketchupowej, według mnie jest idealny i nie potrzeba mu już nic więcej. 🙂 To jakie danie przygotowujecie na kolejnym grillu? 😉