You are currently viewing Pulpety z kaszy jaglanej z sosem pomidorowym
Przepis na pulpety z kaszy jaglanej z sosem pomidorowym

Pulpety z kaszy jaglanej z sosem pomidorowym

Kasza jaglana zagościła na moim stole dość niedawno, ale za to na pewno zostanie ze mną na długo. Jest dobra na słodko jak i na słono, do deserów i jako dodatek do dań. Dzisiaj za to przedstawiam Wam przepis z kaszą jaglaną w roli głównej – w postaci zgrabnych pulpetów. 😉

Przepis na pulpety z kaszy jaglanej z sosem pomidorowym

Pulpety z kaszy jaglanej z sosem pomidorowym

Składniki:

(Dla dwóch osób)

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • pomidor,
  • fasolka szparagowa,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1,5 szklanki bulionu,
  • bazylia,
  • sól,
  • pieprz.
Przepis na pulpety z kaszy jaglanej z sosem pomidorowym
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Cebulę i czosnek kroimy i smażymy z dodatkiem soli. Dodajemy do kaszy razem z pokrojoną natką pietruszki.
  3. Fasolkę szparagową lekko gotujemy.
  4. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni masło i smażymy na niej pomidora. Dodajemy koncentrat pomidorowy i bulion.
  5. Do gotującego sosu dodajemy fasolkę szparagową. Podgrzewamy sos na małym ogniu, aż trochę zgęstnieje. Możemy dodać łyżkę mąki. Doprawiamy go solą, pieprzem oraz bazylią.
  6. Kaszę łączymy z cebulą, czosnkiem i natką i formujemy z niej pulpety. Sos przekładamy na talerze i kładziemy na górę nasze pulpety.
Przepis na pulpety z kaszy jaglanej z sosem pomidorowym

Pamiętam, że jak byłam mała to nie lubiłam kasz. Kojarzyły mi się z niedobrym gulaszem ze szkolnej stołówki, z którego wyjadałam tylko ogórki. Uraz do kasz trochę pozostał, ale przecież jest ich taki wybór, że aż żal nie spróbować. I tak zakochałam się w kaszy jaglanej. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to najwyższy czas! 🙂

Na ten przepis natknęłam się jakiś czas temu, trochę go ulepszyłam i pokochałam. Spróbujcie sami. 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz