Kasza jaglana zagościła na moim stole dość niedawno, ale za to na pewno zostanie ze mną na długo. Jest dobra na słodko jak i na słono, do deserów i jako dodatek do dań. Dzisiaj za to przedstawiam Wam przepis z kaszą jaglaną w roli głównej – w postaci zgrabnych pulpetów. 😉
Pulpety z kaszy jaglanej z sosem pomidorowym
Składniki:
(Dla dwóch osób)
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- pomidor,
- fasolka szparagowa,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka masła,
- 1,5 szklanki bulionu,
- bazylia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia.
- Cebulę i czosnek kroimy i smażymy z dodatkiem soli. Dodajemy do kaszy razem z pokrojoną natką pietruszki.
- Fasolkę szparagową lekko gotujemy.
- Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni masło i smażymy na niej pomidora. Dodajemy koncentrat pomidorowy i bulion.
- Do gotującego sosu dodajemy fasolkę szparagową. Podgrzewamy sos na małym ogniu, aż trochę zgęstnieje. Możemy dodać łyżkę mąki. Doprawiamy go solą, pieprzem oraz bazylią.
- Kaszę łączymy z cebulą, czosnkiem i natką i formujemy z niej pulpety. Sos przekładamy na talerze i kładziemy na górę nasze pulpety.
Pamiętam, że jak byłam mała to nie lubiłam kasz. Kojarzyły mi się z niedobrym gulaszem ze szkolnej stołówki, z którego wyjadałam tylko ogórki. Uraz do kasz trochę pozostał, ale przecież jest ich taki wybór, że aż żal nie spróbować. I tak zakochałam się w kaszy jaglanej. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to najwyższy czas! 🙂
Na ten przepis natknęłam się jakiś czas temu, trochę go ulepszyłam i pokochałam. Spróbujcie sami. 🙂
Smacznego!