Frittata to taki włoski omlet. Idealnie nadaje się na śniadanie, obiad czy przekąskę. Dobra na ciepło jak i na zimno. W dodatku można do niej wrzucić wszystko co lubimy, albo akurat mamy w lodówce. 🙂 Moja wersja będzie zawierać między innymi szpinak, pieczarki i salami. Mniam!
Frittata ze szpinakiem i pieczarkami
Składniki
Dla dwóch osób:
- ok. 80g świeżego szpinaku,
- 4 pieczarki,
- kilka plastrów salami,
- 1 szklanka makaronu świderki,
- 1/2 szklanki żółtego sera,
- 5 jajek,
- oliwa do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Szpinak myjemy i osuszamy. Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. Ser trzemy na tarce o dużych oczkach.
- Na średniej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pieczarki. Po około 5 minutach dodajemy szpinak. Następnie dodajemy makaron i wszystko dokładnie mieszamy.
- Jajka roztrzepujemy i mieszamy z żółtym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wygładzamy łyżką nasze składniki na patelni i zalewamy je jajkami z serem. Smażymy około 5 minut, aż do ścięcia omletu. Co jakiś czas potrząsamy patelnią, aby omlet się nie przypalił. Następnie kładziemy na wierzch plastry salami, zakrywamy patelnię pokrywką i czekamy aż omlet równomiernie się zapiecze.
- Gotową frittatę przekładamy na talerz, posypujemy odrobiną startego sera i dodajemy kilka listków szpinaku do ozdoby. I gotowe!
Jeśli lubicie omlety pokochacie też ich włoski odpowiednik. Frittata znika z talerza dużo szybciej niż trwa jej przygotowanie. 🙂 Smacznego!
Ale pysznie się prezentuje! 🙂 Uwielbiam dania tego typu 🙂
Proste, szybkie i pyszne – też takie uwielbiam 🙂