W tym roku w pełni korzystam z dobrodziejstw dyni. 😉 Po zrobieniu pysznych babeczek dyniowych na Halloween, zostało mi sporo zamrożonego puree dyniowego. Tutaj znajdziecie przepis na babeczki oraz puree, które będzie nam potrzebne do dzisiejszego przepisu. A będą to delikatne, dyniowe kluseczki. 🙂
Dyniowe kluseczki
Składniki
- 1,5 szklanki puree z dyni,
- 200 g sera ricotta,
- 1 jajko,
- 1/3 szklanki mąki,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól,
- 2 łyżki masła,
- garść liści szałwii,
- świeżo starty ser (np. parmezan).
Sposób przygotowania
- Puree z dyni mieszamy z serem ricotta, jajkiem i mąką. Doprawiamy solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
- Masło roztapiamy w rondelku i przesmażamy na nim listki szałwii.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Kluski kładziemy łyżką na wrzątku. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 2 minuty. Kluski wrzucamy do masła szałwiowego i od razu na talerz. Posypujemy startym serem i gotowe!
Kluseczki możemy podać jako osobne danie. Są bardzo delikatne, dosłownie rozpływają się w ustach. 🙂
Bardzo rzadko używam szałwii, więc trochę się obawiałam co z tego masełka wyjdzie. Na szczęście wyszło coś pysznego. 😉 Masełko idealnie uzupełnia się z kluseczkami.
Musicie tego spróbować. Smacznego! 🙂
A ja mam fazę na dynię! 😀
Idealnie! 🙂 Trzeba korzystać póki jest 😉
Zdecydowanie muszę kupić dynię 😀
Jest jesień, więc dynia musi być 😀