Dzisiaj zawitała do nas kuchnia meksykańska. 🙂 Uwielbiam robić przeróżne wrapy z tortilli czy quesadille. Placek, trochę nadzienia z mięsa, warzyw czy sera, dodatkowo sos i pyszne danie gotowe.
Pokażę Wam dzisiaj jak od podstaw zrobić quesadille z kurczakiem. Od samych tortilli, przez salsę, aż do całego dania. Wszystko jest na prawdę proste do wykonania. To zaczynamy. 🙂
Domowa quesadilla z pomidorową salsą
Składniki
Tortilla
- 100 g mąki pszennej (ja użyłam pełnoziarnistej),
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki curry,
- sól,
- 2 jajka,
- 0,5 szklanki mleka lub wody.
Salsa
- 2 pomidory,
- 0,5 cebuli,
- 0,5 papryczki chili,
- ząbek czosnku,
- świeża kolendra,
- 2 łyżeczki soku z limonki,
- sól,
- pieprz.
Quesadilla
- pierś z kurczaka,
- 250 g sera żółtego (ja użyłam sera Cheddar).
Sposób przygotowania
Tortilla
Na początek ciasto: mieszamy ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i curry. Roztrzepujemy jajka, łączymy z mlekiem i dolewamy powoli do sypkich składników, cały czas mieszając, aż uzyskamy gładką masę naleśnikową.
Tortille smażymy na patelni aż do zarumienienia z obu stron, jak zwykłe naleśniki. Z tej ilości wyszły mi 4 tortille.Salsa
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórek. Wkładamy wszystkie składniki salsy do miksera (pomidory, cebulę, czosnek, chili, kolendrę), doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy. Długość miksowania zależy od tego, jak duże chcemy mieć kawałki pomidorów w salsie. 🙂
Odstawiamy ją do przegryzienia.Quesadilla
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni.
Składamy nasze quesadille – kładziemy jeden placek tortilli, na nim starty ser żółty, kostki kurczaka, znów warstwę startego sera i przykrywamy całość drugim plackiem. Z moich 4 tortilli wychodzą więc 2 quesadille. 🙂
Kładziemy je na gorącej patelni, do momentu aż ser się roztopi i połączy nam wszystko w całość.- Quesadille podajemy na talerzu przekrojoną na 4 trójkątne części. Obok kładziemy salsę i gotowe! 🙂
Jeśli nie znacie hiszpańskiego to taka mała ciekawostka: podwójne „l” czytamy jak „j”, czyli quesadilla to „kesadija”, a tortilla to „tortija”. 🙂
A wy lubicie meksykańskie jedzenie? 🙂