You are currently viewing Muszelki nadziewane szpinakiem, serem i mięsem mielonym
Przepis na muszelki nadziewane szpinakiem, serem i mięsem mielonym

Muszelki nadziewane szpinakiem, serem i mięsem mielonym

Z nadziewaniem makaronu zawsze jest sporo zabawy, ale zdecydowanie warto. Danie złożone z makaronowych muszelek z pysznym nadzieniem pięknie prezentuje się na talerzu. Idealnie nadaje się na obiad jak i na większą imprezę. 🙂

Przepis na muszelki nadziewane szpinakiem, serem i mięsem mielonym

Muszelki nadziewane

Składniki
  • Makaron duże muszelki,
  • opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 500g mięsa mielonego,
  • ser ricotta,
  • ser mozzarella,
  • szklanka startego sera cheddar,
  • 400g przecieru pomidorowego,
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia.
Przepis na muszelki nadziewane szpinakiem, serem i mięsem mielonym
Sposób przygotowania
  1. Makaron muszelki gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, odcedzamy i odstawiamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy około 5 minut po czym dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy około 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

  3. W misce roztrzepujemy jajko i dodajemy ser ricotta, startą mozzarellę i pół szklanki sera cheddar. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę składników: szpinak (powinien być rozmrożony wcześniej, ale możemy to zrobić teraz na patelni) oraz mięso mielone z cebulą i czosnkiem. Mieszamy nasze składniki.

    Przepis na muszelki nadziewane szpinakiem, serem i mięsem mielonym
  4. Teraz zaczyna się zabawa. 🙂 Nadziewamy muszelki mieszanką sera, szpinaku i mięsa. Możemy robić to łyżką, mi jednak najprościej było robić to rękami. Przecier pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem i bazylią i połowę porcji rozprowadzamy po dnie naczynia żaroodpornego. W naczyniu układamy nadziane muszelki i całość polewamy resztą przecieru.

    Przepis na muszelki nadziewane szpinakiem, serem i mięsem mielonym
  5. Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut po czym ściągamy folię, posypujemy muszelki resztą sera cheddar i pieczemy jeszcze 10 minut. I gotowe!
Przepis na muszelki nadziewane szpinakiem, serem i mięsem mielonym
Przepis na muszelki nadziewane szpinakiem, serem i mięsem mielonym

Z podanych składników wyszło mi około 30 nadzianych muszelek, więc spokojnie 4 osoby najedzą się tą porcją. 🙂 Można je również podać na przyjęciu jako jedno z dań. Spokojnie każdy zdoła spróbować. 🙂

Smacznego!

Ten post ma 5 komentarzy

  1. Gabriela

    Uwielbiam makaron, szpinak i ser, więc takie połączenie jest dla mnie wręcz idealne! Z całą pewnością spróbuję tego przepisu w domu – wygląda przepysznie! 🙂

    1. Edyta Subik

      Ja też uwielbiam takie połączenie i tutaj też się nie zawiodłam 🙂 Daj znać jak wyszło! Smacznego 🙂

Dodaj komentarz