Zapiekanka z ziemniaków i cukinii

Zapiekanka z ziemniaków to dość prosty i szybki sposób na obiad. W tej wersji jednak trzeba trochę pokombinować i na pewno dłużej nam zajmie jej przygotowywanie, ale warto! 🙂

Zamiast pokrojonych na plastry ziemniaków, mamy tutaj masę z puree, sera i jajek. Sporo kalorii, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić. 😉

Przepis zapiekanka z ziemniaków i cukinii

Zapiekanka z ziemniaków i cukinii

Składniki

Dla czterech osób:

  • 500 g ziemniaków,
  • 400 g cukinii,
  • 200 g sera (np. Cheddar),
  • pęczek koperku,
  • 4 jaja,
  • 100 ml mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • starta gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek.
Przepis zapiekanka z ziemniaków i cukinii

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu dodajemy do nich mleko oraz masło i przygotowujemy puree. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
  2. Żółtka jaj razem ze startym serem dodajemy do naszego puree. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą ziemniaczaną.

    Przepis zapiekanka z ziemniaków i cukinii
  3. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. Cukinie kroimy w półcentymetrowe plastry i układamy je na dnie formy. Posypujemy je posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.

    Przepis zapiekanka z ziemniaków i cukinii
  4. Puree nakładamy do szprycy i wyciskamy na cukinii w formie esów-floresów.

    Przepis zapiekanka z ziemniaków i cukinii
  5. Moja szpryca jakiś czas temu się popsuła, ale w międzyczasie kupiłam na allegro taki chiński zamiennik. I daje radę. 🙂 Strzykawka ma małą pojemność, rozłożyłam więc część masy ziemniaczanej na gładko, a na końcu zrobiłam kwiatki za pomocą szprycy. Niestety pod wpływem ciepła większość z nich się rozjechało, ale i tak całość wyglądała ładnie. 🙂

    Przepis zapiekanka z ziemniaków i cukinii
  6. Pieczemy naszą zapiekankę w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. I gotowe!

    Przepis zapiekanka z ziemniaków i cukinii

Może nie jest to najbardziej fotogeniczne danie na świecie, ale zdecydowanie jego smak to wynagrodzi. Polecam na duży głód, bo jest ono bardzo syte. 🙂

– Edyta
Następny post Poprzedni post

Komentarze

ZOBACZ RÓWNIEŻ
ZOBACZ RÓWNIEŻ