Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską

Odkąd kupiłam opiekacz z wymiennymi płytkami, w których znajdują się między innymi płytki do grillowania, staram się z niego jak najczęściej korzystać. Zwłaszcza z tej części grillowej. 🙂 Uwielbiam dania z grilla, ale jak wiadomo w zimie (zresztą w inne pory roku często też ;)) trudno o grill, więc ratuję się takim elektrycznym. Na prawdę świetna sprawa, bo mogę przyrządzić sobie zdrowe, grillowane potrawy we własnej kuchni. 🙂
Dziś zapraszam na szaszłyki z wyjątkową surówką indyjską. 🙂

Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską

Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską

Składniki

(na 2 osoby)

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • kolendra,
  • natka pietruszki,
  • 1/4 białej kapusty,
  • marchewka,
  • 50 g orzeszków ziemnych,
  • cytryna,
  • gorczyca,
  • curry,
  • kminek,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • jogurt naturalny,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz,
  • sól.
Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską

Sposób przygotowania

  1. Do miski wrzucamy: mięso mielone, 2 posiekane ząbki czosnku, posiekaną cebulę, pół pęczka posiekanej kolendry, pół pęczka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczkę kminku roztartego w moździerzu, 1 jajko, 2 łyżki soku z cytryny i odrobinę bułki tartej. Dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy więcej bułki tartej.

    Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
  2. Dokładnie wymieszane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków. Z tej ilości mięsa wyszło mi 7 szaszłyków. Rozgrzewamy olej na patelni grillowej lub przygotowujemy elektryczny grill. Smażymy szaszłyki z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru.

    Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
  3. Przed samym podaniem układamy szaszłyki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 5 minut.

    Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
  4. Czas na sałatkę. Na patelni prażymy orzeszki. Łyżeczkę kminku rozcieramy w moździerzu. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy łyżeczkę gorczycy. Gdy gorczyca zacznie pękać (uważajcie, bo może strzelać), dodajemy kminek, łyżeczkę curry, łyżkę miodu, łyżkę octu i sok z połowy cytryny. Dokładnie mieszamy.
  5. Białą kapustę siekamy, a marchewkę tniemy na cienkie paseczki. Wkładamy do miski, polewamy sosem z gorczycą i doprawiamy solą i pieprzem. Orzechy siekamy i dodajemy do sałatki. Najlepiej będzie ona smakować gdy się przegryzie. Zostawiamy więc ją na 1-2 godziny.

  6. Na koniec przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy łyżkę soku z cytryny i doprawiamy go solą i pieprzem.
  7. Na talerz wykładamy surówkę, podpieczone w piekarniku szaszłyki i sos w miseczce. Całość posypujemy orzeszkami i gotowe! 🙂
Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską

Trochę roboty przy tym daniu jest, ale na prawdę warto. 🙂 Surówka ma ciekawy smak, całkiem inny od tych które jadam na codzień. Szaszłyki oczywiście możecie usmażyć na zwykłej patelni, jeśli nie macie grillowej. Na pewno również Wam zasmakują. 🙂

– Edyta
Zobacz również
Następny post Poprzedni post

Komentarze

  • Bardzo apetyczne! Myślisz, że jak dam dwa białka zamiast całego jajka to zadziała? 😀

    • Nigdy tak nie próbowałam, ale myślę, że może się udać 😉 Najpierw daj jedno białko i zobacz czy masa ma odpowiednia konsystencję i się nie rozlatuje 🙂
      Daj znać czy wyszło 😉

  • Pingback: Origami Frog - Blog lifestylowy()