Udka z kurczaka w sosie morelowym

Lubicie połączenie mięsa z owocami? U mnie w kuchni pojawia się ono dość rzadko, ale za każdym razem mi smakuję. 🙂 W dzisiejszym przepisie poszłam w kierunku słodkich, orientalnych smaków. Zapraszam na przepis na udka z kurczaka w sosie morelowym, z cynamonem, pomidorami i rodzynkami. No i ciecierzycą. 😉

Przepis Udka z kurczaka z sosem morelowym i ciecierzycą
Przepis Udka z kurczaka z sosem morelowym i ciecierzycą

Udka z kurczaka w sosie morelowym

Składniki

(na 4 osoby)

  • 4 udka z kurczaka,
  • 150 g suszonych moreli,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 200 g pomidorów (świeżych lub z puszki),
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki),
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.
Przepis Udka z kurczaka z sosem morelowym i ciecierzycą

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy udka z obu stron, aż się zarumienią. Odkładamy kurczaka na talerz.
  2. Cebulę i czosnek siekamy i wrzucamy na tę samą patelnię. Chwilę podsmażamy i dodajemy przyprawy: kolendrę, kmin rzymski oraz cynamon. Całość podsmażamy jeszcze minutę.
  3. Z powrotem na patelnię wrzucamy kurczaka oraz połowę moreli, rodzynki i pomidory. Całość dusimy pod przykryciem przez około 40 minut.
  4. Po tym czasie do kurczaka dodajemy odsączoną ciecierzycę oraz resztę moreli i doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5-10 minut.
  5. Wykładamy danie na talerz i posypujemy posiekaną natką pietruszki i gotowe! 🙂
Przepis Udka z kurczaka z sosem morelowym i ciecierzycą
Przepis Udka z kurczaka z sosem morelowym i ciecierzycą

W sumie jeśli użyjemy ciecierzycy z puszki to możemy uznać to danie jako jednogarnkowe, czyli łatwe do przyrządzenia i z małą ilością naczyń do mycia. 😉 No i przede wszystkim pyszne. Smacznego!

– Edyta
Zobacz również
Następny post Poprzedni post

Komentarze