Spaghetti z sosem to zdecydowanie moje ulubione ratunkowe danie. Jak mam już pustki w lodówce i nie mam pomysłu na obiad to przeważnie na talerzu ląduje spaghetti. Długi makaron, sos pomidorowy, mięso mielone i gotowe. 🙂 Kto tego dania nie lubi? 😉 Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam jego lżejszą wersję. Makaron spaghetti z pomidorkami koktajlowymi, bazylią i oczywiście serem. 🙂


Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi
Składniki
- makaron spaghetti,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 100 ml białego, wytrawnego wina,
- kilkanaście pomidorków koktajlowych,
- kilkanaście listków bazylii,
- parmezan lub inny twardy ser do posypania,
- oliwa z oliwek,
- świeżo zmielony pieprz,
- sól.

Sposób przygotowania
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy drobno posiekany czosnek. Dodajemy wino i koncentrat pomidorowy. Gotujemy aż do całkowitego wyparowania alkoholu.
- Wrzucamy umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Gotujemy 2-3 minuty, tak aby pomidorki stały się miękkie, ale się nie rozpadły. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Do sosu na patelni dodajemy makaron oraz listki bazylii (możemy je podrzeć palcami). Całość dokładnie mieszamy. Danie przekładamy na talerze i posypujemy obficie startym serem. I gotowe!



Prawie to samo klasyczne danie, a jednak całkiem inne. 🙂 Smakuje znakomicie i idealnie nadaje się na ciepłe dni. Smacznego! 🙂
– Edyta
(Visited 757 times, 1 visits today)
Komentarze