Cytrynowe mini serniki – prosty przepis na deser

Dawno nie było na blogu deseru, a w takie szaro ponure dni warto sobie trochę osłodzić życie. 😉 Dzisiaj będzie więc przepis na mini cytrynowe serniczki, idealne na imprezę czy na wieczór z książką i gorącym kakao. 🙂

Przepis na deser: Cytrynowe mini serniki
Przepis na deser: Cytrynowe mini serniki

Cytrynowe mini serniki

Składniki

  • 1/4 szklanki śmietanki 36%,
  • 350g serka twarogowego na sernik,
  • 1/2 szklanki curku,
  • 2 jajka,
  • skórka z cytryny,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru brązowego,
  • 3/4 szklanki pokruszonych herbatników,
  • 3 łyżki miękkiego masła.
Przepis na deser: Cytrynowe mini serniki

Sposób przygotowania

  1. Pokruszone herbatniki wraz z brązowym cukrem i masłem dokładnie mieszamy, aby powstała nam masa na spody serniczków. Najłatwiej zrobić to w blenderze.
  2. Do dużej miski (lub miski miksera) dodajemy serek twarogowy i mieszamy aż będzie gładki. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jajka, odrobinę skórki z cytryny oraz sok z cytryny i mieszamy na gładką masę.
  3. Na spód foremek do babeczek układamy spód z pokruszonych herbatników, a na niego wykładamy masę serową. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim serniczki jeszcze przez 10 minut.
  4. Po ostygnięciu wkładamy serniczki do lodówki na około 2 godziny. Dekorujemy na przykład za pomocą bitej śmietany i gotowe. 🙂
Przepis na deser: Cytrynowe mini serniki
Przepis na deser: Cytrynowe mini serniki

Serniczki zniknęły w oka mgnieniu, bo jak tu się oprzeć takiemu słodkiemu mini deserowi. 🙂

– Edyta
Następny post Poprzedni post

Komentarze

  • gin

    Ależ one śliczne! I kuszą niesamowicie 🙂

ZOBACZ RÓWNIEŻ
ZOBACZ RÓWNIEŻ