Pieczone naleśniki brokułowo-szpinakowe

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju placuszki czy naleśniki warzywne. Dzisiaj mam dla Was przepis na takie w pięknym kolorze zielonym. 🙂 W dodatku będą one upieczone w piekarniku, a nie smażone na patelni. Zapraszam na naleśniki brokułowo-szpinakowe. 😉

Pieczone naleśniki brokułowo-szpinakowe
Przepis: Pieczone naleśniki brokułowo-szpinakowe

Naleśniki brokułowo-szpinakowe

Składniki

  • 1 duży brokuł,
  • 4 szklanki mrożonego szpinaku,
  • 3 jaja,
  • 1/4 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 1/2 szklanki twardego sera żółtego,
  • 2 zielone cebulki.
Pieczone naleśniki brokułowo-szpinakowe

Sposób przygotowania

  1. Brokuła gotujemy na parze i dzielimy na małe kawałki. Szpinak rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody.
  2. W misce łączymy ze sobą pokrojonego brokuła, szpinak, 3 jajka, mąkę, proszek do pieczenia, bułkę tartą, starty ser żółty oraz jedną posiekaną zieloną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy małe naleśniki. Wychodzi ich około 8-10 sztuk. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy 10 minut. Po tym czasie przekładamy naleśniki na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 2 minuty. Danie wykładamy na talerz, posypujemy posiekaną zieloną cebulką i podajemy z jogurtem lub sosem czosnkowym. I gotowe. 🙂
Pieczone naleśniki brokułowo-szpinakowe
Pieczone naleśniki brokułowo-szpinakowe
Pieczone naleśniki brokułowo-szpinakowe

A Wy lubicie takie warzywne placuszki? Jakie są Wasze ulubione? 🙂

– Edyta
Zobacz również
Następny post Poprzedni post

Komentarze